• 0

Čerepanov: Nastavljamo razvoj NIS-a i u izazovnim okolnostima

Tražimo načine da na ekološki prihvatljiviji način proizvodimo energiju što od naš očekuju i građani i naši akcionari

  • 0
Anton Cerepanov, kompanija nis Foto: NIS

Kraj jula i početak avgusta period je godine kada najveće svetske naftne kompanije tradicionalno saopštavaju rezultate poslovanja u prvom polugodištu. Prethodnih šest meseci bili su mnogo povoljniji za naftaše, jer su cena nafte na svetskim berzama porasle, dok se potražnja za gorivima oporavila nakon velike krize tokom 2020. godine uzrokovane pandemijom korona virusa.

Krajem jula rezultate za prvu polovinu tekuće godine saopštila je i naša najveća naftna kompanija, NIS. Sa zamenikom generalnog direktora i finansijskim direktorom NIS-a, Antonom Čerepanovim, razgovarali smo o poslovnim uspesima kompanije u periodu januar-jun, o izazovima sa kojima se naftaši susreću, kao i o izgledima za poslovanje u nastavku godine.

  • NIS je nedavno objavio rezultate poslovanja u prvom polugodištu 2021. godine. Kakvi su bili uslovi za poslovanje naftne industrije u ovom periodu? Da li je kriza prošla?

- U poređenju sa istim periodom 2020. godine možemo da kažemo da su uslovi za poslovanje u prvih šest meseci tekuće godine značajno bolji. U većini zemalja ublažene su mere za suzbijanje COVID-19, što se pozitivno odrazilo na privredne aktivnosti i potražnju za energentima. Države članice OPEC + pridržavale su se dogovora o limitiranoj proizvodnji nafte što je takođe doprinelo stabilizaciji. Tako je prosečna cena nafte u ovom periodu bila 64,9 dolara po barelu, što je 63 procenta više nego u istom periodu prošle godine. Pored toga, dolazi i do postepenog oporavka potrošnje goriva na globalnom nivou. Ovaj trend važi i za Srbiju i naš region, posebno kada je reč o drugom tromesečju. Izuzetak je Bugarska gde su mere za suzbijanje epidemije bile dugotrajnije i oštrije, pa je tamo zabeležen pad potrošnje motornih goriva za više od 2 procenta. Kada je reč o Srbiji, beležimo solidan oporavak u potrošnji motornih goriva, čak 14 odsto više u poređenju sa prvim polugodištem 2020. godine. Istovremeno, i najveće svetske naftne kompanije saopštile su da su značajno poboljšale svoje finansijske rezultate u odnosu na prošlu godinu. Kada to imamo u vidu, moramo biti zadovoljni kako je protekao ovaj period, posebno kada se setimo restrikcija sa kojima smo bili suočeni lane. Međutim, treba imati u vidu činjenicu da je tek reč o pokrivanju velikih gubitaka koje je cela industrija imala usled pandemije. Takođe, mi još poslujemo pod uticajem neizvesnosti zbog korona virusa i stabilnost može biti ugrožena ukoliko se ponove restrikcije usled novog talasa epidemije. Pojava novih sojeva korona virusa je nešto što zabrinjava i što može da utiče na potrošnju i globalni oporavak. Takođe, rastu i globalni pritisci na naš sektor da se smanje emisije gasova i da se doprinese borbi protiv klimatskih promena. Raste udeo obnovljivih izvora energije u energetskom miksu, a i nove tehnologije utiču značajno na našu industriju. U svakom slučaju, mi jesmo oprezni optimisti, ali smo svakako spremni i za nešto manje povoljne scenarije. Da biste bili uspešni u naftnom biznisu, jednostavno morate imate plan za svaku situaciju i spremiti strategiju za mnogo godina unapred. U NIS-u se tako i ponašamo.

  • Prema rezultatima koje ste objavili 28. jula neto dobit NIS grupe u prvom polugodištu je 6,1 milijardu dinara. Na taj način praktično ste nadoknadili gubitak iz prethodne godine. Pored toga, šta je još po Vama obeležilo prvih šest meseci ove godine kada je reč o poslovanju NIS-a?

Moramo biti zadovoljni rezultatima koji su ostvareni, posebno, jer smo u prvom kvartalu i dalje poslovali u uslovima restrikcija zbog korona virusa. Ono što moram da istaknem jeste činjenica da su naši rezultati u ovom polugodištu bolji ne samo u odnosu na pandemijsku 2020. godinu, već i u poređenju sa 2019. godinom koja je bila dobar period za poslovanje naftne industrije. Iza ovakvih rezultata stoje veliki napori naših zaposlenih i menadžmenta NIS-a uz bezrezervnu podršku predstavnika GPN-a i Vlade Srbije, te bih da iskoristim priliku da se još jednom zahvalim i čestitam svim kolegama na onome što smo ostvarili u ovom delu godine. Trebalo je mnogo znanja i posvećenosti da se planovi pretvore u dobre rezultate. Uveli smo čvrstu finansijsku disciplinu, a naš program mera za povećanje operativne efikasnosti dao je efekat od 700 miliona dinara na pokazatelj EBITDA. Tim merama ostaćemo posvećeni i u nastavku godine i nastojati da radimo još efikasnije i uspešnije. Pored toga, istakao bih da smo nastavili sa ulaganjima u kapitalne projekte. U razvoj NIS-a uložili smo novih 8,6 milijardi dinara čime postavljamo čvrste temelje za dalji napredak kompanije. Takođe, ostali smo pouzdan izvor prihoda za budžet Srbije i naše akcionare. Obaveze NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih obaveza u prvom polugodištu 2021. godine iznose 95,4 milijarde dinara, što je povećanje od 14 odsto u odnosu na prvih šest meseci prošle godine. Iako smo u 2020. godini imali gubitak odlučili smo da iz neraspoređene dobiti prethodnih godina isplatimo dividendu i ove godine. Naši akcionari će tokom godine dobiti više od milijardu dinara na ime akcija koje poseduju. Svakako da je ovo polugodište obeležilo i otvaranje nove benzinske stanice "Sokolići 1", prve benzinske stanice na autoputu "Miloš Veliki". Reč je o novoj u nizu naših autoputskih benzinskih stanica, objekata koje postavljaju nove, visoke standarde u oblasti maloprodaje. Pored toga, nastavljamo i sa ulaganjima u društveno odgovorne projekte. U 12 lokalnih zajednica uložićemo 107,5 miliona dinara za realizaciju različitih ekoloških projekata o čemu smo već potpisali sporazume sa opštinama i gradovima, kao i Memorandum o saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike i Ministarstvom za zaštitu životne sredine. Dakle, ostvarili smo dobre rezultate. Ali, pred nama su brojni izazovi i do kraja godine sigurno neće biti opuštanja. Naprotiv, spremni smo za različite scenarije i odlučni da, koliko je do nas, dodatno unapredimo rezultate NIS-a.

  • Protekla godina pokazala nam je da nije zahvalno i lako praviti planove i prognoze. Ali, za kraj da Vas ipak pitamo – kakvo poslovanje naftne industrije očekujete do kraja godine i u narednom periodu?

- U pravu ste, period iza nas zaista nam je pokazao koliko neočekivani događaji mogu da utiču na sve nas. Za samo par dana naši životi temeljno su izmenjeni, i kada je reč o privatnom i kada je reč o poslovnom planu. Setite se samo da je 20. aprila 2020. godine cena nafte prvi put u istoriji bila u minusu. U takvim uslovima zaista nije zahvalno iznositi bilo kakve dugoročne prognoze. Ali, zato stalno moramo praviti planove i to za različite scenarije, i prilagođavati se okolnostima u kojima poslujemo. U naftnoj industriji krize nisu izuzetak, već pravilo. Ali, to nas nije slomilo, naprotiv, pomoglo nam je da ojačamo i budemo spremniji da se nosimo sa izazovima sa kojima se susrećemo. Sada, međutim, situacija sa koronom nije jedina koja utiče na naše poslovanje. Ceo svet prolazi kroz svojevrsnu energetsku tranziciju i ta činjenica će značajno uticati na budućnost naših kompanija. Oni koji nisu spremni da se menjaju imaće problema da opstanu na tržištu. Takođe, tehnološke promene odvijaju se velikom brzinom i digitalizacija je značajan izazov, ali i značajna prilika za naftnu industriju. Te promene moramo iskoristiti kako bismo radili bezbednije, efikasnije, kako bismo pronašli nove načine komunikacije sa potrošačima. NIS je inovativna kompanija, koja u Srbiju donosi moderne tehnologije i poslednje svetske trendove u oblasti maloprodaje. Sa tim ćemo nastaviti i ubuduće, Takođe, tražimo načine da na ekološki prihvatljiviji način proizvodimo energiju što od naš očekuju i građani i naši akcionari. Nastavićemo i sa razvojem NIS-a u svim segmentima i očekuju nas značajna kapitalna ulaganja. Uz znanje i stručnost koju posedujemo, kao i uz podršku najvećih akcionara, uveren sam da će NIS nastaviti da se razvija i u ovim izazovnim okolnostima.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>