• 0

Istorijski rekord: Više od 10 miliona otvorenih radnih mesta u Americi, a daju otkaze masovno

Prema industrijama, zabava i ugostiteljstvo pokazuju jedan od najviših nivoa otvaranja radnih mesta sa više od 1,6 miliona

  • 0
posao, laptop Foto: Freepik

Broj otvorenih radnih mesta u američkoj privredi skočio je u junu na više od 10 miliona, što je najveći rekord, budući da tamošnje tržište rada nastavlja nagli oporavak od prošlogodišnjih ekonomskih zastoja, saopštilo je Ministarstvo rada.

Poslednjeg dana juna bilo je 10,1 milion otvorenih radnih mesta, navodi se u izveštaju, u poređenju sa 9,2 miliona koliko ih je bilo u maju. Ekonomista, kojeg je anketirao Dow Jones, očekivao je 9,1 milion otvorenih radnih pozicija za jun.

Do skoka je došlo sa povećanjem stope otkaza, piše CNBC, dok je stopa otpuštanja nepromenjena, što odražava povećanu "pregovaračku moć" i mogućnost zapošljavanja radnika. Prema industrijama, zabava (slobodno vreme) i ugostiteljstvo pokazuju jedan od najviših nivoa otvaranja radnih mesta sa više od 1,6 miliona.

Zdravstvena zaštita i socijalna pomoć imaju 1,5 miliona radnih mesta koja trenutno čekaju na novo osoblje. "Potražnja za radnom snagom jača. Ovo je treći uzastopni mesec, a da je reč o rekordnom broju otvorenih radnih mesta", rekao je u belešci direktor "Indeed Hiring Lab", Nik Banker.

- Stopa davanja otkaza je takođe blizu svog istorijskog maksimuma, koji je postavljen pre samo dva meseca u aprilu. Talas potražnje će se na kraju povući, ali do tada bi trebalo da ga voze oni koji traže posao - dodao je.

Uprkos tome što je stopa nezaposlenosti i dalje iznad 5%, a američka ekonomija ima na milione radnih mesta manje nego pre pandemije, mnoga preduzeća su prijavila poteškoće u pronalaženju radnika. Nominalna povećanja plata, posebno među zaposlenima koji nisu članovi uprave, takođe ukazuju na zaoštravanje stanja na tržištu rada.

Restoran, konobarica Foto: Shutterstock

Situacija u ugostiteljstvu u SAD sve je teža, upravo zato što fale radnici, a oni koji su ostali - moraju da rade duple smene jer je povećan obim posla.

Anketa o slobodnim radnim mestima sprovedena je pre julskog izveštaja o radnim mestima, objavljenog prošle sedmice, koji je pokazao da je ekonomiji SAD dodato 954.000 pozicija. Zapošljavanje je ubrzano tokom leta, nakon poražavajućih rezultata s početka godine.

U izveštaju o zapošljavanju u petak je rečeno da je 8,7 miliona Amerikanaca u potrazi za poslom, što znači da je bilo više otvorenih poslova nego potencijalnih radnika. Svakako, poboljšanje ekonomije i usko tržište rada mogu vratiti radnike sa margine.

Visok nivo otvaranja radnih mesta dolazi čak u vreme kada su neke države ukinule dodatne naknade za nezaposlene - kreirane tokom pandemije - u pokušaju da motivišu Amerikance da se vrate na posao. Dodatne beneficije će isteći za ostatak zemlje sledećeg meseca.

Video: Telegraf u poseti najvećoj fabrici za proizvodnju ulja od ruže: Litar košta neverovatnih 5.500 evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>