• 24

Gde je najniži minimalac i kako Srbija stoji? Uporedili smo cene osnovnih troškova

Nekadašnje jugoslovenske republike koje su dobile članstvo u Evropskoj uniji imaju značajno veće minimalne plate

  • 24
Minimalac u Srbiji i regionu

Foto: Shutterstock

Dok čekamo da se u Srbiji ispregovara novi iznos minimalne zarade, da uporedimo kako to izgleda u regionu, odnosno pre svega u zemljama bivše Juge.

Cilj koji žele da postignu predstavnici sindikata jeste da minimalna zarada pokrije potrošačku korpu, bar ove i naredne godine. Pregovori u Socijalno-ekonomskom savetu počeće sredinom ovog meseca, kako bi se do 15. septembra utvrdio konačan iznos. U slučaju da se dogovor ne postigne, visinu će, kao što je bio slučaj prošle godine, utvrditi Vlada.

Trenutno, kao i ranije, raskol je oko nekoliko hiljada dinara. U ovom slučaju 5.000.

Predlog države je da bi minimalna zarada u 2022. trebalo da bude veća od 35.000 dinara. Veliki deo poslodavaca, s druge strane smatra da ima osnova za povećanje, uz umanjenje poreza i doprinosa na zarade. A mi smo ih pitali koji je to prag iznad kog praga poslodavci u Srbiji ne bi išli.

Najnižu minimalnu platu u zemljama regiona primaju zaposleni u Severnoj Makedoniji, 234 evra. Nekadašnje jugoslovenske republike koje su dobile članstvo u Evropskoj uniji, kao što su Hrvatska i Slovenija, imaju značajno veće minimalne plate.

Hrvatski radnici, tako, mogu da zarade najmanje 405 evra mesečno, dok u Sloveniji minimalac znatno nadmašuje prosečnu platu u većini zemalja regiona. Minimalna plata u Sloveniji je trenutno 940 evra, što znači da je njima minimalac tek nešto oko 300 evra manji nego prosečna plata.

Crna Gora ima minimalac od oko 220 evra, u Bosni i Hercegovini je on 200.

Ako poredimo sa nekim državama u Evropi,  u Bugarskoj je minimalac 332 evra, u Mađarskoj 467 evra, dok Rumuni, odnosno Litvanci primaju 472, naspram 500 evra.

Minimalac, Eu

Foto: Printscreen

Koliko je gde potrošačka korpa?

 

Prosečnoj četvoročlanoj makedonskoj porodici bilo je potrebno u julu 34.128 denara (555 evra) za pokrivanje osnovnih mesečnih potreba. Mesečni troškovi četvoročlanog domaćinstva u Severnoj Makedoniji bili su u julu za 5.407 denara (oko 88 evra) veći u odnosu na prosečnu neto zaradu u zemlji, koja je prema poslednjim dostupnim statističkim podacima iznosila u maju 28.721 denar (467 evra), prenosi agencija MIA.

Najviše novca je u julu bilo potrebno domaćinstvima za hranu i piće, čak 14.417 denara (234,3 evra), zatim za režijske troškove 10.826 denara (175,8 evra), za prevoz je trebalo minimalno 2.528 denara (41 evo), a za higijenu 2.381 denara (oko 39 evra).

Vrednost minimalne potrošačke korpe u Crnoj Gori iznosila je u junu 656,9 evra, što je za 0,1 odsto više nego prethodnog meseca, prema podacima Monstata.

Crnogorski statističari su dodali da su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge u junu bili za 0,2 procenta veći nego prethodnog meseca i iznosili su 373 evra.

Statistički podaci ukazuju da je cena prosečne minimalne potrošačke korpe u Republici Srbiji nešto veća od 38.300 dinara.

Reč je o skupu dobara neophodnih za zadovoljenje osnovnih životnih potreba jednog domaćinstva. Najosnovnija su hrana, troškovi stanovanja, energenti, alkoholna i bezalkoholna pića, nameštaj, zdravstvena zaštita, obrazovanje, komunikacije, transport. Potrošačka korpa se procenjuje na osnovu potreba tročlanog domaćinstva.

Potrošacka korpa

Foto: Shutterstock

Prema podacima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija objavljenim za februar 2021. godine, čak 37 odsto prosečne potrošačke korpe odnosi se na hranu. Oko 20 odsto obuhvata troškove stanovanja i energente.

Minimalnu zaradu prima oko 350.000 ljudi u Srbiji. Vlada je prošle godine povećala minimalac na 32.126 dinara, dok je radni sat trenutno 184, 9 dinara.

A koliko je potrebno za osnovne namirnice vašoj porodici? Odgvorite nam u našoj anketi:

Po nepisanom pravilu, praksa je pokazala da je neminovno da minimalac povuče i ostale zarade, da li će biti tako i ove godine?

- Bez ikakve dileme, rast miminalne cene rada, odnosno minimalnih zarada, odražava se i na ostale, veće plate. Neće to biti srazmeran rast u svim platnim razredima, ali hoće napraviti pritisak na povećanje zarada koje su iznad minimalne. I zbog toga je razumljivo da je preduzećima minimalna cena rada bitna, jer se odnosi na mnogo veći deo platnog fonda nego što ga čine minimalne zarade - rekli su za naš portal.

UPS je navela da će kako bi se omogućio održivi rast minimalne zarade predložiti povećanje neoporezivog iznosa odnosno ukidanje fiskalnog opterećenja za minimalne zarade.

Video: Mali: Danas isplata treće polovine minimalca

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mane

    10. avgust 2021 | 15:02

    Kakve su komunalije zakrpilo bi me jedno 90 soma. Da bi imao bar za zivot....

  • dragan

    10. avgust 2021 | 16:03

    U Srbiji sve najskuplje krenite od goriva i komunalija a najmanje Plate užas

  • Благоје

    10. avgust 2021 | 15:42

    Зашто трочлана породица кад је било до скоро четворочлана породица.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>