• 4

Detalji prodaje još jedne banke u Srbiji: "Poslovaćemo pod starim imenom još nekoliko meseci"

U proteklih godinu dana, više banaka u našoj zemlji promenilo je vlasništvo

  • 4
banka, posao, pare Foto: Pixabay

Na domaćem bankarskom tržištu došlo je do novog spajanja. Rajfajzen banka u Srbiji kupila je Kredi agrikol (Credi agricole) banku čime više ulazi u agro - biznis. 

Raiffeisen banka u Srbiji preuzela je 100 odsto deonica Kredi agrikol, kao i lizing kompaniju u njenom vlasništvu.

Da li će Kredi agrikol sa novim vlasnicima sada promeniti i ime, još nije sasvim poznato, ali nekako, u tom procesu, koliko god on trajao, klijenti banke obično postavljaju logično pitanje - šta će biti sa nama?

U Srbiji će posle ove akvizicije poslovati 24 banke, a sećamo se svi da je do re par godina njihov broj išao na čak 47, pa i više.

I teoretski i praktično, banka kupuje sva prava i obaveze. Dakle, kada jedna banka preuzme drugu ili kada se pripoje, preuzimaju se i sva prava koja ima ta banka, ali i sve njene obaveze.

Ugovori koji su potpisani do tog trenutka, ne trpe nikakve izmene. Kamate i na kredite i na štednju ostaju iste, kao i sva prava i obaveze koje ste prethodno potpisali.

Ono što je najvažnije jeste da klijenti banke treba da prate obaveštenja jer mogu da se promene neke tehničke stvari. Upravo to je uradila jedna od njih.

Svi klijenti prodate banke dobili su sledeće obaveštenje: 

racunar novac Foto: Pixabay

- Želimo da Vas obavestimo da je Crédit Agricole odlučila da prihvati ponudu Raiffeisen banke ad, Srbija i potpisala je ugovor o prodaji. Ugovor je potpisan 5.8.2021. Po zatvaranju transakcije, RBRS će postati jedna od vodećih banaka u svim segmentima poslovanja, sa vrlo snažnim i pozitivnim izgledima za dalji rast i razvoj na srpskom tržištu - navedeno je između ostalog u obaveštenju.

Zatvaranje ove transakcije podleže odobrenju nadležnih regulatornih organa i očekuje se da će se to dogoditi do kraja prvog kvartala 2022. godine.

- Do tada će Banka i dalje nastaviti da posluje kao Crédit Agricole Srbija - rečeno je, a ukazuju i da transakcija neće uticati na svakodnevno poslovanje banke.

Podsetimo, u proteklih godinu dana, više banaka u našoj zemlji promenilo je vlasništvo.

Tako je Banka Poštanska štedionica pripojila mts banku, te sada posluju kao jedna banka, zatim kao što smo pomenuli, Komercijalna banka je prodata slovenačkoj NLB banci, a prethodno je još jedna banka takođe izmenila vlasničku strukturu - Opportunity banka a.d Novi Sad (Banka), čiji je ranije jedini (100%) vlasnik bio Opportunity Transformation Investments Inc, sa sedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, a koji je nedavno smanjio svoje učešće na 22 odsto.

Prodata je i Direktna banka grčkoj Eurobanci.

Video: Osam načina da sačuvate vašu karticu od krađe dok ste na odmoru

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SrbskiBek

    10. avgust 2021 | 17:07

    Kako smo samo bili glupavi i naseli na jeftine price domacih politicara o "boljem zivotu " posle slobe !???? Gutali suzavac da bi danas svetski olos i hohstapleri upravljali nasim zivotima !!!!!

  • Filip

    10. avgust 2021 | 17:03

    Zuti su zapoceli a ovi ce definitvo rasprodati sve sto je ostalo

  • Lako

    10. avgust 2021 | 16:54

    Je prodati,napravljeno.Napravi pa prodaj ,mozda ima razlike.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>