• 5

Devizne rezerve u Srbiji 14,58 mlrd evra, veće za pola milijarde

Na povećanje je dodatno uticao i priliv po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima

  • 5
Novac

Foto: Shutterstock

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) iznosile su na kraju jula 14,58 milijardi evra, i veće su za 488,5 miliona evra u odnosu na kraj prethodnog meseca, saopštila je NBS.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 136 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju jula su iznosile 12,17 milijardi evra.

Porast bruto deviznih rezervi u julu je prvenstveno rezultat priliva po osnovu aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu u iznosu od 510 miliona evra.

Na povećanje je dodatno uticao i priliv po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima, sa ukupnim iznosom od 74,3 miliona evra, kao i pozitivan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 96,8 miliona evra.

Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da pokriju odlive po osnovu neto razduženja države po osnovu kredita i devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka (ukupno 120,3 miliona evra), kao i odlive po drugim osnovima (ukupno 72,3 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu iznosio je u julu 428 miliona evra i bio je za 110,5 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih sedam meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3,57 milijardi evra.

U julu, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena. Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u julu kupila 380 miliona evra. Posmatrano od početka godine, NBS je, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, neto kupila 700 miliona evra, navodi se u saopštenju.

Video: Osam načina da sačuvate vašu karticu od krađe dok ste na odmoru

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>