• 3
 ≫ 

"Ko radi od kuće, biće mu manja plata": Male firme radnike plaćaju isto, ali divovi ih dele

 ≫ 

Zaposleni u mnogim preduzećima dokazali su da je za vreme pandemije moguće stalno raditi od kuće. Ipak, najveće tehnološke kompanije smatraju da se ta vrsta rada ne može porediti s onim u kancelariji...

  • 3
Google zgrada Foto: Shutterstock

Zaposleni u Guglu u SAD, koji se odluče za stalni rad od kuće, mogu se suočiti sa smanjenjem plate. Tehnološki gigant razvio je kalkulator plata koji omogućava zaposlenima da vide efekte rada na daljinu ili "preseljenja kancelarija".

Otkako je počelo da se govori o radu na daljinu, kao trajnom rešenju - ili bar o hibridnom režimu, od tada se priča i o mogućem smanjenju zarada. Fejsbuk je to objasnio, ne kroz činjenicu da radnici na daljinu rade manje ili neefikasnije od ostalih, već je poenta u tome da su troškovi života u Silicijumskoj dolini - gde su kancelarije - mnogo skuplji u odnosu na druge kalifornijske zone za stanovanje/rad.

Pretpostavlja se da radnici, kada rade na daljinu, automatski imaju manje rashode, te bi njihove potrebe zadovoljila i manja plata. Nekim udaljenim radnicima, posebno onima koji dugo putuju, mogla bi se smanjiti plata bez promene adrese. Gugl trenutno nema planove za primenu ovih smernica u Velikoj Britaniji.

Zaposleni u mnogim preduzećima dokazali su da je za vreme pandemije moguće stalno raditi od kuće. Mnoge kompanije unapred već pretpostavljaju kako će zaposleni raditi vremenom, sa smirivanjem pandemije, bez obzira na to što se Sjedinjenim Državama trenutno širi delta soj.

Firme iz Silicijumske doline, od kojih neke žele da zaposlene vrate na njihova radna mesta, eksperimentišu sa strukturom plata zaposlenih. Velike tehnološke kompanije, uključujući pomenuti Fejsbuk, zatim Majkrosoft i Tviter, ponudile su manje plate za zaposlene na lokacijama gde je povoljnije živeti.

Ali manje firme, poput Redita i Ziloua, rekle su da će radnike plaćati isto, bez obzira na to gde se oni nalaze, rekavši da to "poboljšava raznolikost".

- Naši kompenzacijski paketi uvek su bili određeni prema lokaciji i uvek plaćamo prema vrhu lokalnog tržišta na osnovu toga odakle zaposleni radi. Naša nova alatka za lokaciju rada razvijena je kako bi zaposlenima pomogla da donesu odluku o tome kako bi lokacija sa koje rade mogla uticati na naknade - rekao je portparol Gugla.

Jedan zaposleni u ovoj kompaniji, koji radi u Sijetlu i dva sata putuje do posla, rekao je Rojtersu da će dobiti smanjenje plate od 10% ako odluči da radi od kuće puno radno vreme. Ipak, nisu svi spremni to da prihvate, jer kažu da nisu "uložili toliko mnogo u svoj rad, da bi sada doživeli smanjenje zarade".

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1

    12. avgust 2021 | 10:55

    Ovde ovi sa državnih jasni ne rade ništa ni kad su na poslu, bas ce da se ubiju od posla kad rade od kuce.

  • Праведник

    12. avgust 2021 | 12:12

    Пази како послодавац брине да не зарадиш више него што ти треба. Клацкалица за цео живот...

  • Darko

    15. avgust 2021 | 16:50

    Pa nije baš da su ti manji rashodi ako radiš od kuće. Koristiš svoju struju, svoju računarsku opremu i ko zna šta još. To je isto kao što kod nas dripci traže dostavljače i nude im 78000 dinara platu ali je uslov da imaš svoje vozilo. Oni samo plaćaju gorivo a kad ih pitaš za amortizaciju vozila nije im ništa jasno.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>