
Uštedeo 10.000 evra za 6 meseci: Kako je Srbin u ovoj zemlji našao rešenje za stambeno pitanje?
Sve je više naših ljudi koji odlaze "preko" na rad, u neke do skoro ne tako popularne zemlje, poput Norveške ili Holandije. S druge strane, decenijama unazad gastarbajteri su odlazili putem Nemačke, Austrije i Švedske, a sada su u fokusu i ove dve pomenute države.
Menjaju se i zanimanja koja se traže, tačnije, lista se proširuje. I dalje se traže građevinski radnici, majstori, fizikalci, šoferi, medicinsko osoblje, ali i kuvari, stomatološke sestre i tehničari, negovatelji, inženjeri, IT stručnjaci, laboranti i tome slično.
U poslednje vreme i Srbiji fali sve više ovih stručnjaka, a posebno Zapadu.
Maltene na mesečnom planu otvaraju se novi restorani, i to otmeni, a znanje i veštine kuvara su traženije nego ikada. Ljudi su nakon pandemijske 2020, obeležene karantinom, naročito željni ručavanja van kuće - te ova grana, kao i struka, svakako imaju potencijal i u narednim godinama.
Iako imaju velike plate za domaće standarde, kuvari ipak dosta bolje prolaze u stranim zemljama, o čemu svedoči i iskustvo jednog momka iz Srbije koji je otišao u Norvešku da radi kao kuvar i uštedeo oko 10.000 evra za pola godine.
Jeste u pitanju danonoćni rad i fokusiranost na posao, što podrazumeva i skromne uslove života i kupovine, ali zato - za godinu dana on ima barem 20.000 evra, koje može da ponudi kao učešće za stan. To, negde, i jeste cilj naših ljudi koji odu preko, a nemaju nameru da tamo i ostaju: odu na određeno vreme, rade naporno, ali dosta uštede.
Prema aktuelnim podacima, ali imajte na umu da je reč o proseku, osoba zaposlena kao kuvar u Norveškoj godišnje zaradi 337.000 norveških kruna ili oko 32.488 evra.

Iskustvo kao najvažniji faktor
Ipak, raspon zarada ide od blizu 15.000 evra do skoro 52.000 evra, u zavisnosti od mesta stanovanja, stepena znanja, veština, iskustva, bonusa, samog lokala, pa čak i pola, itd. Prema sajtu SalaryExplorer, prosečna godišnja zarada podrazumeva stanovanje, prevoz i ostale beneficije.
Srednja plata (medijana) je 364.000 norveških kruna godišnje, što znači da polovina (50%) ljudi koji rade kao kuvari zarađuju manje od tog iznosa, dok druga polovina zarađuje više od navedene sume. Medijana predstavlja srednju vrednost plate.
Još konkretnije, 25% kuvara zarađuje manje od 234.000 norveške krune, dok 75% njih zarađuje više od tog iznosa. Takođe, 75% kuvara zarađuje manje od 486.000 norveških kruna, a 25% zarađuje više od te svote novca.
Nivo iskustva je najvažniji faktor u određivanju plate.

Naravno, što više godina iskustva u radu - to veća plata. Pored toga, kuvari čije iskustvo se proteže u rasponu od deset i petnaest godina - dobijaju platu od 423.000 norveških kruna godišnje, 22% više nego neko sa pet do deset godina iskustva.
Ako je nivo iskustva između petnaest i dvadeset godina, onda je očekivana plata 462.000 norveških kruna godišnje, a to je 9% više nego što zarađuje neko sa deset do petnaest godina iskustva.
I na kraju, zaposleni sa više od dvadeset godina profesionalnog iskustva u ovom poslu - primaju platu od 500.000 norveških kruna godišnje ili 8% više od ljudi sa 15-20 godina iskustva.
Video: Zavirite u hram vina: Služe vas roboti somelijeri dok vam preporučuju vino po vašem raspoloženju
(Telegraf Biznis)
Video: Nikolić: Ubuduće će transakcija biti merena sekundama, naknade će biti znatno povoljnije
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Kuvar iz Norveske
Stan u Oslu je 1200e mesecno od nekih 45kvadrata i na hranu vam ode oko 300e i to da se ne hranite nista spec. I naravno da ne jedete po restoranima.Jedan ručak za dvoje vas izadje oko 100e
Podelite komentar
Danilo
Da li znate koliko u Srbiji ode na poreze i doprinose od bruto plate? 45% ! Da, dobro ste pročitali, 45 posto! Radniku se isplati 55 % od bruto zarade, ostalo ide državi.
Podelite komentar
Kristina
Aha,kako da nije.Pa da je sve to istina,svi bi mi pohrlili da zbrisemo odavde.
Podelite komentar