• 8
 ≫ 

U Crnoj Gori račune bez QR koda ne morate da platite, a kako je u Srbiji?"To što daju nije fiskalni"

 ≫ 

Država najviše novca na ime poreza gubi u grani ugostiteljstva, kaže naš sagovornik

  • 8
Dostava hrane, fiskalni racuni

Foto-ilustracija: Shutterstock, Telegraf.rs

Posle poteza crnogorskog resornog ministarstva, pitanje je kakve račune primamo u našoj zemlji. Uvek bi trebalo da dobijete fiskalni račun, i iako je to obaveza svih koji pružaju uslugu, mnogi se o to pravilo oglušuju pa morate da ih podsećate. Osim toga, važno je i ono što piše na istom. Verujemo, ni sami ne gledate ponaosob baš svaku stavku, ali neobična ili ona višak ne bi trebalo da promakne.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja Crne Gore počelo je kampanju suzbijanja nelegalnog poslovanja u kojoj obaveštavaju građanje i turiste o tome da račune bez QR koda ne moraju da plate.

ŠIrom Crne Gore postavljen je reklamni materijal, a pripadnici Uprave policije turistima koji ulaze u zemlju dele letke kojim ih informišu da usluge i proizvode za koje nisu dobili fiskalizovani račun nisu u obavezi da plate, saopštilo je Ministarstvo.

Dodaje se da je cilj kampanje podizanje svesti građana i turista o važnosti izdavanja računa i urednog prijavljivanja poreza, ali i davanja podstreka da svaku uočenu nepravilnost prijave.

Ministar finansija je upozorio da svi koji naplaćuju usluge bez fiskalizovanog računa na taj način kradu od građana. Crna Gora je zbog prošlogodišnje loše politike upravljanja granicama doživela katastrofalan ekonomski pad, a sve to nakon rekordne turističke 2019. godine, napominje crnogorsko Ministarstvo finasija i socijalnog staranja.

Da li kod nas važi isto pravilo?

 

- I kod nas se primenjuje isti princip, odnosno sličan - osim što se kod nas ne koristi QR kod, već građani ukoliko ne dobiju fiskalni račun, ne moraju da plate. To se često zaboravlja - kaže za naš portal Marko Dragić, pravni savetnik pri NOPS.

Prema njegovim rečima, u praksi se to ne primenjuje, i svaki potrošač uglavnom plati račun i bez dobijanja fiskalnog računa.

- Država najviše novca na ime poreza gubi u grani ugostiteljstva jer većina ugostitelja prilikom naplate računa izdaje "zaduženje stola" a ne klasičan fiskalni račun kako su u zakonskoj obavezi - navodi naš sagovornik.

Pojedini vlasnici kafića ponekad se dovijaju na razne načine kako da se dodatno ugrade u cenu koja će ići na džep mušterija. Tako nam se jedna čitateljka požalila da je platila dva pića umesto jednog u Jagodini, što je kasnije shvatila. Gosta tog kafića iznervirala je i činjenica da je to dodatno piće zapravo sastojak naručenog, ali ga računaju posebno. O čemu možete čitati u našem posebnom tekstu.

MALI IZJAVA FISKALIZACIJA

Primer fiskalnog računa/Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Drugi sličan slučaj dolazi sa Zlatibora. Naša čitateljka N. V. je kako nam priča, praktično morala da moli za fiskalni račun, a onda joj je isti preseo - sudeći po njemu, popila je više od 40 flašica alkohola.

Podsetimo, kako smo više puta pisali, ovo slobodno tržište, vlasnici mogu da odrede cenu koju žele, a svaki potrošač, s druge strane, ima pravo izbora, može da uđe u kafić, pogleda cenovnik i sam odluči da li mu je prihvatljivo tu da sedne i popije piće.

Cene mogu tako da se drastično razlikuju od kafića do kafića, a činjenica je da ih pomeraju sezonski. Dodatno, cene u klubovima su uvek veće od onih u kafićima, tako je svuda u svetu, time se ne kriši nijedan zakon.

U mnogim beogradskim kafićima ugostitelji imaju jednu cenu pića koja važi dok na primer, ne počne muzika uživo (obično do 20h), a onda koriste novi, skuplji tarifnik. Uglavnom, razlika bude oko 100 dinara po računu za dva piva, na primer.

Naravno, niko od njih ne bi smeo da vam naplati nešto što niste popili.

Video: Osam načina da sačuvate vašu karticu od krađe dok ste na odmoru

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Imela

    14. avgust 2021 | 23:45

    Ni jedan kineski lokal ne izdaje račune.

  • Jelena

    14. avgust 2021 | 23:20

    Upravo sam u Crnoj Gori...na plazi naplacuju suncobran 2€ bez fiskalnog,a 3€ ako trazis fiskalni...

  • Vuk

    15. avgust 2021 | 07:53

    Neozbijna država, 90% kafića i kafana ne kuca!!! Ali bitno je da država maltretira trgovce?!?!?!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>