• 2
 ≫ 

NBS podigla prognozu rasta Srbije na 6,5 odsto za ovu godinu

 ≫ 

Priliv kapitala u Srbiju ostao je relativno visok, što je doprinelo rastu deviznih rezervi

  • 2
Srbija ekonomija biznis 1 Foto-ilustracija: Shutterstock

Narodna banka Srbije je povećala projekciju privrednog rasta Srbije za ovu godinu na 6,5 posto u odnosu na majsku procenu od rastu od 6,0 procenata.

"U srednjem roku očekujemo rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u rasponu od 4,0 do 5,0 posto, dok smo u prethodnim projekcijama očekivali rast od 4,0 procenta", navodi se u avgustovskom Izveštaju o inflaciji.

Bruto domaći proizvod je, kako se ističe, nastavio da raste u drugom tromesečju 2021, čemu doprinosi poboljšanje epidemiološke situacije u svetu i kod nas. Priliv kapitala u Srbiju ostao je relativno visok, što je doprinelo rastu deviznih rezervi.

Brži oporavak izvoza robe i usluga od uvoza, od početka godine, doprineo je dodatnom popravljanju eksterne pozicije i smanjenju deficita tekućeg računa koji je u prvoj polovini ove godine sveden na samo 1,8 odsto BDP, navela je guverner Jorgovanka Tabaković.

NBS očekuje da će se međugodišnja inflacija u drugoj polovini ove godine i u prvom tromesečju 2022. kretati u gornjoj polovini ciljanog raspona od 3,0 odsto plus/minus 1,5 posto. Od drugog tromesečja 2022. godine očekuje se prvo usporavanje inflacije, a zatim i njeno kretanje u donjoj polovini ciljanog raspona.

Prioritet monetarne politike i u narednom periodu biće očuvanje postignute cenovne i finansijske stabilnosti, uz podršku održivom privrednom rastu.

Tabaković je danas rekla i kako centralna banka očekuje rast izvoza robe i usluga od preko 20 posto u ovoj godini, čime bi on dostigao oko 27 milijardi evra.

Video: BusPlus ide u istoriju: Nova kartica za javni prevoz od danas u prodaji

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Glas severa

    18. avgust 2021 | 12:47

    E sad mi je jasno zasto mi je iz meseca u mesec sve bolje i bolje.😭

  • haj

    18. avgust 2021 | 13:26

    minus 20/. a rast zaborvite samo sajnjajte

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>