• 0

Ferero stvara ekološku bombu: Zbog lešnika za Nutelu brišu sve pred sobom

Tamo gde su bili zasadi loze i maslina, niču plantaže lešnika

  • 0
Nutella, krem Pixabay.com

Kompanija Ferero počela je sa podsticajima za sadnju leske kako bi smanjila zavisnost od uvoza iz Turske, najvećeg svetskog proizvođača lešnika. Povećanje proizvodnje domaćeg lešnika koji je inicirao italijanski Ferero pretvara se u ekološki skandal.

Kako piše Financial Times, zbog Nutele, Fererovog globalno poznatog slatkog namaza, mali proizvođači koji se bave organskom poljoprivredom vrlo su nezadovoljni. U opštini Vignanelo smeštenoj severno od Rima, uz lešnike, tradicionalno se uzgajaju i masline kao i vinova loza.

Međutim, u poslednjih nekoliko meseci, na podsticaj Ferera, mnoštvo zemljišta prenamenjeno je u zasade lešnika.

Stabla leske koja se sada mogu videti na svakom koraku u Vignanelu rezultat je Fererove odluke o smanjivanju uvoza iz Turske, najvećeg svetskog proizvođača i vodećeg dobavljača italijanske kompanije. Time se kompanija odazvala na pozive političara na skraćivanje lanaca, podsticanje lokalne proizvodnje kao i povećanje nadzora održivosti.

Lešnici se u toj regiji uzgajaju još od 60-ih godina prošlog veka. Međutim, Fererov plan iz 2018. predvideo je povećanje italijanske proizvodnje lešnika za trećinu do 2025. godine. Trebalo bi da se uzgaja na čak 90.000 hektara.

lešnik, lešnici Foto: Unsplash

Osim političkog, Ferero se suočava i sa tržišnim pritiskom. Naime, prehrambena kompanija Barilla na tržište je izbacila namaz od “100 posto italijanskih lešnika”. Ferero tvrdi kako se njegov plan proizvodnje fokusira na ona područja gde se leska može integrisati s ostalim kulturama, dodavši kako se time i želi smanjiti površina neobrađenog zemljišta.

Međutim, stručnjaci za zaštitu okoline uzvraćaju da je to dovelo do sadnje leske i na područjima gde ne raste prirodno, poput priobalnog područja. Intenzivni uzgoj može i da iscrpi hranljive sastojke iz tla i potisne autohtone kulture iz njihovog staništa.

Kompanija je dodala i kako je za problem održivosti konsultovala stručnjake. 

Italijanska kompanija trenutno otkupljuje trećinu godišnjeg roda Turske koja učestvuje sa 65 do 70 posto u svetskoj proizvodnji lešnika. Ferero sirovinu za svoj namaz uvozi i iz Čilea i Gruzije. Ali i neke količine od dobavljača iz Srbije. 

Video: Titov poslednji batler nam otrkiva tajnu recepta bledske krempite

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>