• 0
 ≫ 

Konobari preko ne lete oko stolova, ali zarade mnogo više: Cene visoke, a hranu uzimate sami

 ≫ 

Sudeći po cenama sa sajta globalprice.info, espreso u kafeu u Stokholmu košta najmanje 2,5 evra, dok su kapućino i late iznad 4 evra

  • 0
Kelner konobar usluga Srbija Švedska

Foto-ilustracija: Shutterstock

Kada odu u neke strane razvijene zemlje, naši ljudi se obično oduševe kako je sve uređeno, "skockano", sistem dobro funkcioniše i ponuda je kvalitetna, ali...

Zamerka se obično odnosi na one neke "male rituale" koji čine našu svakodnevicu, poput odlaska na kafu ili ručak. Skandinavske zemlje, pa ni Nemačka ili Austrija, ne mogu baš da se pohvale besprekornom uslugom "za malo para", kako naš narod voli da kaže.

I obično kreću poređenja: kakvi su konobari, kolike su porcije, a kolike cene, koliko vrsta kafe je u ponudi... Ta iskustva gastarbajteri neretko dele i preko društvenih mreža koje su postale vodeći izvor komunikacije.

Govoreći o stanju u uslužnim delatnostima kod nas (Srbija, Hrvatska, region) i u Švedskoj, jedna gastarbajterka je napisala da "u skandinavskim zemljama nije razvijena praksa da konobari lete oko stolova i blagovremeno menjaju pepeljare, kao kod nas".

Kako kaže, tamo se doduše više ni ne sme pušiti na terasama kao pre. Takođe, navodi da kelneri u Švedskoj na brišu stolove nakon mušterija, kako bi druge klijente dočekali čisti stolovi, niti donose piće. U većini restorana i lokala hranu i piće uzimate sami, i nosite - ne kući, već za svoj stan, a cene nisu tako male

.Sudeći po cenama sa sajta globalprice.info, espreso u kafeu u Stokholmu košta najmanje 2,5 evra, dok su kapućino i late iznad 4 evra.

konobar

Foto: Pixabay

Čaj košta više od 3 evra, a sendvič oko 4 evra. Imajte u vidu da je ovo prosek cena, koje su često više, i sve zavisi o kakvom se proizvodu radi: recimo, koliko je obrok izdašan i kvalitetan.

Telegraf Biznis se prošle godine bavio i temom zašto kelneri u Srbiji zarađuju čak 3 puta manje od kolega u Bonua po svemu sudeći, više se trude od mnogih u Evropi. Zapravo, u mnogim stranim zemljama samoposluživanje je "norma", dok se kod nas od konobara "očekuje" mnogo više.

Posebno kada se govori o napojnicama. U Srbiji se bakšiš da, uglavnom, shodno zasluzi, dok se recimo u SAD podrazumeva da ostavite 10% od iznosa računa konobaru - to je, zapravo, stavka koja i piše na samom računu.

S druge strane, plata konobara u Srbiji ide od 30.000 do 78.000 dinara, a uglavnom rade šest dana nedeljno. U skladu sa informacijama iz 2021, konobar/ica u Švedskoj u proseku zaradi 1.450 evra mesečno. Ali, napomena je da zarade idu od 7.230 do 23.000 švedskih kruna, što je oko 2.200 evra.

Ako živite u Švedskoj ili nekoj drugoj stranoj zemlji, kakva su vaša iskustva po ovom pitanju?

Video: Šta se više isplati ove jeseni? Spremati zimnicu kod kuće ili kupiti upakovane flaše i tegle

(Telegraf Biznis/B.Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>