• 1

Kad zagusti, uleću Kinezi: Bajdenov stav ostaje isti, ali odobrava gigantu da razvija ovaj biznis

Vlada novog predsednika SAD, Džoa Bajdena, pojačava "tvrd stav" prema Kini, uskraćujući dozvole izvoznicima da prodaju Huaveju čipove koji se koriste u prozvodnji uređaja sa 5G tehnologijom. Ipak, poslednjih nedelja i meseci došlo je do promena

  • 1
Sony, Huawei, Microsoft Foto: Tanjug/AP

Američki zvaničnici odobrili su zahteve kineskog tehnološkog diva, Huavej (Huawei), da mu se dozvoli kupovina čipova u iznosu od nekoliko stotina miliona dolara za rastući biznis s auto komponentama.

Vest je preneo Rojters, pozivajući se na dva neimenovana izvora upoznata sa dešavanjem.

Huavej, najveći svetski proizvođač telekomunikacione opreme, od 2019. je uzdrman trgovinskim sankcijama koje je prema toj kompaniji uvela administracija bivšeg američkog predsednika, Donalda Trampa.

Sankcije se odnose na prodaju čipova i drugih komponenti američke proizvodnje, koje se koriste u industriji mrežne opreme i pametnih telefona.

Vlada novog predsednika SAD, Džoa Bajdena, pojačava "tvrd stav" prema Kini, uskraćujući dozvole izvoznicima da prodaju Huaveju čipove koji se koriste u prozvodnji uređaja sa 5G tehnologijom. Ipak, poslednjih nedelja i meseci došlo je do promena.

SAD su odobrile dobavljačima da Huaveju prodaju čipove za proizvodnju komponenti za vozila, kao što su video-ekrani i senzori, rekli su Rojtersu izvori - upoznati sa postupkom izdavanja dozvola. Taj zaokret koincidira sa preusmeravanjem poslovanja Huaveja na proizvode koji su manje podložni američkim trgovinskim zabranama.

Saša Tumbas dobitnik automobila Volkswagen T-cross Foto: Milena Đorđević

Čipovi za automobile se, generalno, ne svrstavaju u kategoriju sofisticiranih proizvoda, pa je stoga lakše dobiti dozvolu za njihovu nabavku, navodi britanska agencija. Na pitanje o odobravanju prodaje automobilskih čipova Huaveju, portparol američkog Ministarstva trgovine kaže da "vlada nastavlja sa doslednom primenom politike izdavanja dozvola kako bi Huaveju ograničila pristup robi, softverima ili tehnologiji za poslove koji mogu da nanesu štetu nacionalnoj bezbednosti i interesima spoljne politike SAD".

Dodao je da je Ministarstvu trgovine zabranjeno da otkriva podatke o odobrenim ili odbijenim zahtevima. Portparolka Huaveja je odbila da komentariše dozvole, ali je navela da se kompanija na tržištu "pozicionira kao novi dobavljač komponenti za inteligentna umrežena vozila, sa ciljem da pomogne proizvođačima da prave bolje automobile".

Video: Dokaz da su žene sveznajuće: Devojke inženjeri iz Emirata izmislile su „džepnu flašicu“

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😂

    25. avgust 2021 | 13:43

    Kad je američko pedu u pitanju,onda je sve dozvoljeno

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>