• 0
 ≫ 

Zbog blokbastera turizam cveta, ali lokalce boli glava: "Uskaču u fontanu, penju se na skulpture"

 ≫ 

Umetnica Marija D. Rapikavoli, koja je proučavala mesto Korleone, kaže da mnogi koji ga posete u njemu traže "atmosferu iz Kuma"

  • 0
Kum film Marlon Brando

Foto: Profimedia/The Hollywood Archive

Italijani iz SAD ili Amerikanci italijanskog porekla - večito se bore sa stereotipima vezanim za mafiju. S druge strane, Novozelanđanima je dosta "Tolkin turizma", odnosno posetilaca koji vole romane slavnog pisca, kuće hobite i čuveni serijal "Gospodar prstenova".

Blokbasteri kao što su pomenuti "Gospodar prstenova" ili "Kum" zasigurno doprinose procvatu turizma u zemljama gde su snimani, ali donose i glavobolje lokalcima.

Godine 1996, čuveno Gibsonovo ostvarenje "Hrabro srce" dovelo je do povećanja od 300% kada je reč o broju poseta slavnom tornju "The National Wallace Monument in Scotland". "Hari Poter" je doprineo tome da maltene svaka lokacija u Ujedinjenom Kraljevstvu gde je snimaka neka scena iz filmova - doživi turistički rast od bar 50%.

Bio pogodan trenutak ili ne, za priču o turizmu usred pandemije, CNBC piše o tzv. filmskom turizmu (eng. film tourism). Kao što je već poznato, ta vrsta turizma može oživeti lokalne ekonomije, ali ima i svojih mana.

Za određena mesta se sada, nakon blokbastera, vezuju neke negativne konotacije. Recimo, "Kum" se smatra jednim od najvećih filmova svih vremena, a deo radnje smešten je u sicilijansko selo Korleone, u kojem je glavni lik kojeg tumači Marlon Brando odrastao - pre nego što je emigrirao u Njujork.

Umetnica Marija D. Rapikavoli, koja je proučavala ovo mesto, kaže da mnogi koji ga posete u njemu traže "atmosferu iz Kuma", ali odlaze razočarani kada je ne pronađu, jer "očekuju mafijaše na svakom koraku".

Ona je svoja iskustva prenela na izložbu pod nazivom "Ako si video/la ono što sam ja video/la", napisavši da je Korleone mesto gde ljudi "igraju ulogu glumaca pred publikom zahtevnih turista, kao da je njihov grad stalni filmski set".

Gospodar prstenova druzina prstena

Printskrin: YT/EgalmothOfGondolin01

Prisetila se Poljaka koji je tražio "selo iz Kuma" i turiste iz Kanade koji je bio srećan da bude okružen "mafijaškom atmosferom". Da ironija bude veća, film nije sniman u selu Korleone, već u selim zajednice Savoka i Forca d’Agro.

"Problemi" prate i film "Mamurluk" (The Hangover) iz 2009. godine, odnosno njegove prikaze razuzdanih momačkih zabava u Las Vegasu, gde se "ohrabruju droga i bezobzirno ponašanje", piše dalje CNBC.

Od objavljivanja filma "Sladak život", slavnog italijanskog režisera Federika Felinija 1960. godine, inspirisani turisti su se ugledali na najupečatljiviju scenu iz filma, popevši se tako na Fontanu di Trevi u Rimu. Do danas - nekih 60 godina kasnije - italijanske vlasti nastavljaju da se bore sa zdušnim obožavateljima, od kojih su neki ponosno nosili haljine i krznene ogrtače dok su se kretali po fontani.

Neki incidenti bili su još haotičniji. Jedni turisti su uhvaćeni kako plivaju u fontani i prskaju okolo, ponekad bez odeće. Drugi su pokušali da se popnu na skulpture ili urežu svoja imena u njih. Rimske vlasti su počele da suzbijaju takve radnje i podigle kazne do 450 evra za "nedolično ponašanje oko fontane".

foto Pixabay

Foto: Pixabay

Novi Zeland se takođe suočio sa onim što se zove "preterani turizam" (eng. overtourism), i to sve zbog Tolkinovih romana. "Hobit" je roman koji prethodi knjizi "Gospodar prstenova", a oba dela su planetarno popularna.

U onome što je nazvano "Tolkinov turizam", putnici traže lokacije na kojima su snimljeni filmovi. Svaki treći posetilac Novog Zelanda u 2019. posetio je najmanje jedan filmski set, prema zvaničnim podacima. Tokom iste godine, više od jednog turiste - od njih deset - otišao je da vidi atrakciju Hobbiton.

Kako izveštava "Tourism New Zealand", filmovi su razlog zašto je čak 10% turista pretprošle godine ozbiljno uzelo u obzir turističku posetu toj zemlji.

Video: Telegraf u vinskom klubu u kom se čuva vino staro 70 godina. Ulazi se samo na lozinku

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>