• 1

Štada, koja posluje i u Srbiji, nadmašila trendove u industriji: Prihod 1,5 milijardi evra

Prihod Štade 1,5 milijardi evra u prvom polugodištu

  • 1
Sat, pilule, lekovi

Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Štada grupa, u okviru koje posluje i vršački Hemofarm, ostvarila je u prvoj polovini 2021. godine prihod od 1,51 milijardi evra, što je rast od 5 posto, čime je nadmašila trendove u industriji.

Kako se navodi u saopštenju Štade, rast je ostvaren uprkos tome što podaci agencije za istraživanje globalno0g tržišta IQVIA pokazuju da je evropsko tržište farmaceutskih proizvoda koji nisu zaštićeni patentom palo za 1,8 procenata.

Ulaganje više od jedne milijarde evra tokom prošle godine u akvizicije poput "Walmarka" (poslovanje sa dodacima ishrani), bivši portfolio Takede u Rusiji i Zajednici nezavisnih država, kao i preuzimanje licence za proizvod za lečenje kasnog stadijuma Parkinsonove bolesti, rezultiralo je da Štada tokom prve polovine 2021. raste više od svojih najbližih konkurenata, ističu iz kompanije.

Prema podacima IQVIA, Štada je poboljšala svoju poziciju među prvih pet kompanija u Evropi u delu preparata koji se kupuju bez recepta, i u prvoj polovini 2021. zauzela četvrto mesto, a na identičnoj (četvrtoj) poziciji je i kad je reč o sektoru maloprodaje proizvoda na recept i bolničkih lekova.

Iako su uslovi trgovanja u Nemačkoj ostali teški zbog efekata pandemije, Rusija kao drugo najveće tržište Štade, premašila je očekivanja, a nakon akvizicije Takede lokalno poslovanje kompanije dospelo je na prvu poziciju u ruskom sektoru zdravstvenih proizvoda široke potrošnje. Štada je postala lider u ovoj oblasti i u Belgiji, a sada je među prve tri na nekoliko tržišta poput Češke, navodi se u saopštenju.

Štadina pozicija među prve četiri kompanije za zdravstvene proizvode široke potrošnje u Evropi dodatno će biti ojačana kroz dve transakcije sa kompanijom Sanofi. Kompanija se dogovorila da od Sanofija kupi 16 brendova, a ova transakcija koja je došla nakon Štadine prošlogodišnje akvizicije 15 brendova od kompanije GSK, treba da bude završena tokom trećeg kvartala 2021.

Pored toga, Štada će, počev od novembra ove godine, poslovati kao lokalni partner za distribuciju dela portfolija kompanije Sanofi u 20 evropskih zemalja uključujući Srbiju. Sporazum pokriva približno 50 renomiranih brendova zdravstvenih proizvoda široke potrošnje koje Sanofi trenutno prometuje.

Kompanija je nedavno najavila i partnerstvo sa švedskim Caliditasom sa ciljem registrovanja i prometovanja prve ikada odobrene terapije u Evropskoj uniji za hroničnu autoimunu bolest bubrega IgA nefropatiju (IgAN).

Video: Tri puta nominovan za Nobelovu nagradu za medicinu i hemiju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Juznoprugas

    27. avgust 2021 | 04:00

    Bogate se Nemci sa teritorije Srbije i gomilaju svoje bogatstvo koristeci nase resurse i ekonomske veze.Ne pada im napamet na primer da investiraju nesto od ovog novca u lokalni Vrsacki sport? Mogu da se ugledaju malo na Audi u Madjarskom Djeru koji velike novce investira u zenski sport.Tek sada se vidi koliko je lose bilo prodati Hemofarm i koliko je izgubio grad Vrsac i Banat! Ovi ne ostavljaju ni paru Srbiji a pritom se hvale kako nastavljaju da nas muzu.Mogao bi Babic nesto da izjavi kako se oseca posle mnogo godina od ove privatizacije?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>