• 7
 ≫ 

Da li se isplati kompletno renoviranje stare kuće: Par već dao više od 100.000 evra, a tu nije kraj

 ≫ 

Kada su krenuli u ovaj izazov, to je bilo mnogo pre korone, dok su cene u svetu nekretnina još bile na prosečnom nivou...

  • 7
Rustična kuća Foto: Shutterstock

Poslednje četiri godine jedan par iz Velike Britanije predano radi na svojoj "kući iz snova", a krenuli su da renoviraju staru kuću - bukvalno od temelja.

Za sada su već potrošili 100.000 funti ili oko 116.000 evra, i tu nije kraj, nastavljaju dalje.

Amanda Robinson (54) i njen suprug Grejam (59) uložili su sve što imaju u ovaj projekat, a zauzvrat dobili izvanredne rezultate. Ipak, Grejam je građevinar, tako da em što poznaje ovu oblast, em je imao pomoć kolega.

Prvobitno, kuća je imala tri sobe, sada ima četiri. Veruju da će ceo posao biti gotov do proleća 2022. godine. Kada sve završe, mogu reći da su na pravljenju svoje "idealne kuće" radili godinama, pa se postavlja pitanje - koliko se to zaista isplati?

Kada su krenuli u ovaj izazov, to je bilo mnogo pre korone, dok su cene u svetu nekretnina još bile na prosečnom nivou. Verovatno nisu mogli da nađu svoju "već gotovu kuću iz mašte".

Pogledajte kako je izgledao proces renoviranja:

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Amanda - Robinsons reno (@robinsons.reno)

Ipak, sada kada su cene kuća drastično skočile, a konkretno Izraelci u tome drže svetski rekord, možda ideja o samostalnom kompletnom renoviranju postojeće, stare kuće nije tako loša ideja. Doduše, treba imati u vidu da je i sam građevinski materijal poskupeo.

- Očigledno je da smo uradili veliko preuređenje i proširenje, koje je koštalo oko 65.000 funti. Od perioda zaključavanja, troškovi materijala su takođe porasli, jer je sve više ljudi radilo na malim renoviranjima i poboljšanjima u svom domu - kažu Robinsonovi.

Oni su u staroj kući živeli šest godina pre nego što su odlučili da unesu promene, a svoj rad su odlučili da objave i na Instagram stranici robinsons.reno.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Amanda - Robinsons reno (@robinsons.reno)

S obzirom na to šta su postigli ovim uređenjem, možemo zaključiti da se renoviranje u svojoj režiji isplati, jer bi ovako sređena gotova kuća zasigurno koštala mnogo više, posebno u ovom momentu.

- Kad smo se tek uselili, pogodila nas je recesija, a u isto vreme moj muž je gradio svoj biznis. Uvek je bio plan da se kuća renovira, ali smo hteli da se prvo uverimo da smo finansijski sigurni - kaže Amanda.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Amanda - Robinsons reno (@robinsons.reno)

Dodaje da je zahtevno renovirati kuću u kojoj živite, a budući da je Grejam radio veliki deo posla - ponekad je osećao kao da nikada nema pauzu. Uvek je radio, ili tuđe kuće, ili u svom domu.

Međutim, postoje i neke prednosti toga kada živite u kući koju renovirate. "Lako je promeniti mišljenje o nekim stvarima, možete uvideti šta treba učiniti i šta bi bila najbolja opcija", kaže Amanda i dodaje da je najviše uživala u renoviranju kuhinje. "Bašta je takođe neverovatna jer volimo da radimo po dvorištu".

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Amanda - Robinsons reno (@robinsons.reno)

Kako vam se dopadaju promene i novi izgled ove kuće?

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>