• 3
 ≫ 

"Balkanizacija Britanije": Popularna "somborka" našla mesto i na engleskim trpezama, cena paprena!

 ≫ 

Kako se vidi na fotografiji, kilogram ove papirke košta 1,99 funti

  • 3
Žuta paprika

Foto: Shutterstock

"Balkanizacija Britanije" opis je fotografije koju je profesor sociologije na Univerzitetskom koledžu u Londonu i stručnjak za jugoistočnu Evropu Erik Gordi, postavio na svom Tviter profilu. Naime, kako se vidi, na fotografiji su prikazane gajbe sa paprikom "somborkom" čija je cena 1,99 funti po kilogramu.

Čuvena "somborka" koju je Gordi fotografisao u jednoj radnji u Britaniji košta nešto skuplje nego u Srbiji - 271 dinar, dok je kod nas oko 150 dinara po kilogramu.

Jedna korisnica Tvitera, koja živi u SAD-u, je u komentaru na Gordijevu objavu dodala da tamo ova čuvena paprika iznosi i čitavih tri dolara za jedan komad.

I zaista, sudeći po fotografiji, paprike iz Srbije deluju sveže i ukusno, pa ne čudi da su pravi ljubitelji dobrih i drugačijih ukusa spremni da izdvoje "mala bogatstva" za njih.

 

Ipak, ovo nije jedini primer da domaći proizvodi završe na inostranim tezgama. Tako je i šljiva srpski brend koji se najviše izvozi u Rusiju, Sloveniju, Hrvatsku i Francusku. Podsetimo, u jednom marketu u Nemačkoj je srpski novinar koji tamo živi zabeležio da cena čačanskih šljiva iznosi 2.99 evra po kilogramu.

- Gastarbajterski utisak dana: U nemačkim supermarketima pojavila se čačanska šljiva ranka! Code name: Zwetschgen Cacaks Frühe - napisao je tada on.

Video: Najskuplja papričica na svetu: Početna cena po kilogramu 23.000 evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Viki

    2. septembar 2021 | 08:30

    Ima somborke i u Svedskoj , cenu nisam gledala jer prvo sto sam ugledala je bilo da je sa Kosova. Eto tako se prodaju nasi proizvodi po Evropi ,pa me ne bi cudilo da se i ova sa twitera tako prodaje. Pozdrav svima!!!

  • Somborka je predaleko od Engleske

    2. septembar 2021 | 10:30

    Ovo je prica za malu decu jer ova paprika moze biti od bilo gde i verovatno neki Turski ili Arapski sop ima balkance kupce i da bi im ugodio onda se dosetio ovog "Somborka".Ovo nazalost nije masovna pojava i paprika u se krece oko 0.50 centi po paprici.Sto se tice Engleske ,ima svakojake hrane jer imaju jako puno stranaca.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>