• 7

"Ovo nam se nije desilo za 40 godina rada": Nema osoblja, posao nude deci od 14 i 15 godina

Američki zakoni o radu razlikuju se od države do države, a konkretno u Oregonu - osobama od 14 ili više godina dozvoljeno je da rade na pozicijama koje nisu opasne, kao što je dostava hrane

  • 7
Mekdonalds Rusija

Foto: Shutterstock

Podružnica Mekdonaldsa u saveznoj američkoj državi Oregon vapi za radnicima, te sada usled manjka, poziva i decu od 14 i 15 godina da se prijave za posao u restoranu.

Franšiza Biddle Road u Medfordu stavila je transparent ispred svog lokala, pre dve nedelje, pozivajući mlađe radnike da se prijave. Prema izveštajima, od tog momenta podneto je mnogo prijava za posao, a sve je u skladu sa Zakonom o radu, piše BBC.

Oglas dolazi u trenutku kada se lokali brze hrane i druga prodajna mesta širom SAD bore da popune upražnjena mesta, do kojih je došlo uprkos ublažavanju ograničenja. Heder Kenedi iz restoranu u Medfordu rekla je za Biznis Insajder da se "ovakav nedostatak osoblja nije desio u četrdesetogodišnjoj istoriji poslovanja njene porodice", koja upravlja franšizom Mekdonaldsa.

U početku je pokušala da privuče više radnika povećanjem minimalne zarade u restoranu na 15 dolara (10,50 funti), ali bezuspešno. Inače, kako smo pisali u maju ove godine, radnici Meka su posle mnogo muke uspeli da izbore bolje plate, mada nisu svi privilegovani.

Naime, povećanje zarade odnosi se na oko 5% restorana u SAD, odnosno na 36.500 zaposlenih. Minimalna zarada za zapošljavanje sada će biti od 11 do 17 dolara po satu za zaposlene, a od 15 do 20 dolara za menadžere, u zavisnosti od lokacije restorana.

mekdonalds

Foto: Unsplash

BBC dalje piše kako je Heder Kenedi primila više od 25 novih aplikacija za posao, otkako je otvorila vrata mlađima od 16 godina. Mekdonalds je odbio da komentariše ovaj potez, ali je za BBC rekao da "deli najbolje prakse za zapošljavanje sa svim korisnicima franšize".

Dodaje se da su korisnici franšize imali na raspolaganju niz mera za rešavanje nedostatka osoblja, uključujući bolje plate, tzv. sign-on bonuse i nove beneficije, poput podrške u kontekstu brige o deci.

Mek nije prvi i jedini lanac brze hrane koji je od mlađih radnika "zatražio da popune kadrovske praznine". Ogranci Burger Kinga i lanca Wendy's nedavno su postavili slične oglase. Prema izveštajima, teksaški lanac Layne's Chicken Fingers unapređuje radnike u tinejdžerskim i ranim 20-im godinama na rukovodeća mesta.

 

Zašto? Zato što fali iskusnijih radnika u ogromnom broju. Američki zakoni o radu razlikuju se od države do države, a konkretno u Oregonu - osobama od 14 ili više godina dozvoljeno je da rade na pozicijama koje nisu opasne, kao što je dostava hrane, sve dok im radno vreme ne remeti školski program i dok imaju odgovarajuće pauze za odmor.

Međutim, čini se da je to retko. Prosečna starost zaposlenog u Meku u SAD je 27 godina, prema istraživanju sajta za zapošljavanje Zippia. Trenutno u SAD postoji veliki nedostatak radne snage zbog straha od kovida, škole ostaju zatvorene, a manjak raspoložive brige o deci zadržava radnike kod kuće.

Neki ekonomisti su, takođe, "okrivili" velikodušne federalne beneficije donete tokom pandemije - koje pružaju dodatnih 300 dolara svake nedelje - iako su one već istekle u mnogim državama. Radna mesta za manje kvalifikovane radnike i slabije plaćene poslove bilo je posebno teško popuniti, što je navelo kompanije poput Volmarta i Amazona da ponude bonuse za zadržavanje i veće početne plate.

Video: Roboti neće ukrasti poslove, u Srbiji školujemo kadar koji će biti spreman za budućnost

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Filip

    2. septembar 2021 | 11:08

    Blizimo se i mi tome… zivi bili pa videli. Odose svi preko

  • DRagutin

    3. septembar 2021 | 05:29

    Eto zašto mnogi još uvek žive sa roditeljima, pa evo kolike su im satnice... Sa 15$ bruto možeš da životariš a sa 11$ možeš da vežbaš skok sa mosta! I to što je najžalosnije to su sada povećali platu a inače su radili omladinci za 8-10$ bruto sat! Žalosno šta se radi sa svim ljudima po celome svetu... Ni kod nas nije ništa bolje...

  • Brk

    16. septembar 2021 | 09:19

    Pa dostava hrane je sigurno jedan od oiasnijih poslova za decu pogotovu u Americi gde saljes dete na vrata predatoru!To bi bio masakr jer im je svaki 10 stanovnik pedofil i psihopata....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>