• 0

Uragan Ida urnisao osiguravajuće kuće: Samo vlasnici čamaca i nekretnina na moru ostaju bez odštete

Oko 40 miliona dolara osiguranja od štete odnosilo bi se na Karibe, a ostatak na štetu koju je uragan naneo u Sjedinjenim Državama

  • 0
Luizijana, Uragan Ida, Ajda Foto: Tanjug/AP

Predviđa se da će šteta, koju je izazvao uragan Ida, osiguravajuće kuće koštati oko 18 milijardi dolara, na ime isplate obeštećenja osiguranicima u SAD i na Karibima, prema podacima kompanije "Karen Klark".

Ovaj iznos je blizu donjeg praga preliminarnih računica o šteti, koje su eksperti za osiguranje objavili dok je ciklon još uvek harao zemljom ranije ove nedelje, i predstavlja prvu procenu jedne od vodećih kompanija u sektoru rizik-modelinga.

Prema njihovim navodima, oko 40 miliona dolara osiguranja od štete odnosilo bi se na Karibe, a ostatak na štetu koju je uragan naneo u Sjedinjenim Državama, prenosi RT.

Ida je u nedelju pogodila saveznu državu Luizijanu, kao uragan četvrte kategorije, s udarima vetra brzine do 240 km/h i olujnom kišom koja je poplavila obalu Meksičkog zaliva, nastavljajući da se kreće sve do Nju Orleansa i dalje.

Prema prethodnim projekcijama, procenjivalo se da će šteta od uragana koštati osiguravače do 30 milijardi dolara, a možda i više, zbog rastućih cena drvne građe i radne snage usled pandemije kovid-19.

Stručnjaci ističu, ipak, da će sveobuhvatne procene štete i dalje biti daleko manje od 87 milijardi dolara, koliko su osiguranici potraživali na ime štete od uragana Katrina 2005. godine.

Prognoza "Karen Klara" obuhvata osigurane privatne stambene, komercijalne, industrijske objekte i automobile, ali ne i čamce, nekretnine na moru ili gubitke koji potpadaju pod američki Nacionalni program osiguranja od poplava.

Video: Uragan Sali urnisao Ameriku: Četiri dana kiše, pola miliona bez struje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>