• 1

Vujović insistira: Svi da usklade poslovanje sa ekološkim standardima

"Zahtevam od svih privrednih subjekata da u najkraćem roku usklade svoje poslovanje sa svim standardima zaštite životne sredine"

  • 1
plastika, zagađenje Foto: Pixabay

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da republički inspektori zaduženi za ovu oblast nastavljaju da rade pojačanim intenzitetom, te su od 27. do 31. avgusta sproveli vanredne kontrole u 10 privrednih subjekata, kako bi proverili da li je prekoračen dozvoljeni nivo zagađujućih materija.

U skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha, kontrolom su ustanovljene nepravilnosti samo u ciglani „Fantini Scianatiko“ u Mihajlovcu, koje su prouzrokovane nedovoljnim ulaganjem u opremu.

- Zahtevam od svih privrednih subjekata da u najkraćem roku usklade svoje poslovanje sa svim standardima zaštite životne sredine, jer je to u interesu i privrede i građana. Već sam apelovala na kompanije, i većina njih sada poštuje i ima svest o zaštiti životne sredine, tako što održava opremu koja smanjuje emisije zagađujućih materija u vazduhu, redovno radi remont, a neke čak ulažu i u novu opremu – rekla je ministarka Vujović.

Tokom kontrole kompanije „Eliksir Zorka – Mineralna đubriva“ iz Šapca, koja već uspešno sprovodi projekat za unapređenje prečišćavanja gasova, inspektori su utvrdili da je emisija zagađenja u dozvoljenim granicama. U kompanijama „Lafarž BFC“ iz Beočina, „Zorka keramika“, „Vukocem“, „Aksinta“ i „Oblak internacional“ iz Šapca, Valjaonici bakra iz Sevojna, Ciglani IGM Mladost iz Leskovca, takođe nisu uočene nepravilnosti.

Ministarka je podsetila da su od nedavno u nadležnosti Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine i postrojenja za sagorevanje, čija je snaga manja od 50 kWth, što je ustanovljeno novim izmenama Uredbe o graničnim vrednostima emisija zagađujućih materija.

- Budući da se veliki broj pritužbi građana odnosi na male zagađivače, Uredbom su i oni obuhvaćeni, tako da će i njihovi procesi rada biti predmet kontrole. Ministarstvo ulaže velike napore kako bi se, kroz usklađivanje propisa i različite projekte efikasnije rešavao ovaj problem. Кvalitet vazduha je apsolutni prioritet, i zato nastavljamo da radimo još brže, kako bi generacijama koje dolaze obezbedili čistiju budućnost – istakla je Vujović.

Video: Siva tečnost protiče kroz kišni kolektor: Zagađenje kod Čačka

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dasa

    2. septembar 2021 | 19:18

    Gospodja ministarka bi jos vise trebala da se zalaze za zivotnu sredinu jer je sve u teskom rasulu...!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>