• 0

Nemački divovi moraće na sud: "Loše utiču na klimu"

Iz Dajmlera su povodom najavljenih tužbi rekli da su posvećeni ciljevima Pariskog sporazuma o klimi i da su već na putu ka klimatskoj neutralnosti

  • 0
BMW M240i Coupe, BMW Serija 2, kupe

Foto: BMW

Aktivisti Grinpisa i nemačka ekološka nevladina organizacija Dojče Umvelthilfe (DUH) pokrenuće sudski postupak protiv BMW-a, Dajmlerovog Mercedes-Benca, Folksvagena (VW) i energetske kompanije Vinteršel Dea - zbog njihovog uticaja na klimatske promene, najavile su dve organizacije danas.

Aktiviste Grinpisa i DUH-a zastupaće advokati Remo Klinger i Roda Verhejen, koji su i u maju ove godine zastupali tužitelje u revolucionarnom sudskom procesu koji je zaključen odlukom suda da Nemačka mora do kraja sledeće godine da definiše kako će do 2050. da svede emisiju ugljenika skoro na nulu.

Iz Dajmlera su povodom najavljenih tužbi rekli da su posvećeni ciljevima Pariskog sporazuma o klimi i da su već na putu ka klimatskoj neutralnosti, te da će kasnije tokom dana dati šire saopštenje. Folksvagen, BMW i Vinteršel nisu bili dostupni za komentar, dodaje Rojters.

Takođe, Evropska komisija je u julu iznela planove o uvođenju Mehanizma za prilagođavanje granice ugljenika (CBAM) od 2026. godine, odnosno o carini na CO2, tako da će neke kompanije koje izvoze u EU morati na granici da plaćaju taksu za robu sa intenzivnim emisijama ugljenika prilikom proizvodnje.

Video: E-građanin će moći sve da završi mobilnim telefonom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>