• 0
 ≫ 

Počinje izgradnja regionalne deponije u Vranju: "U ekološkom smislu, ovaj grad će ličiti na nemačke"

 ≫ 

Do sada je, u okviru finansijske i tehničke podrške SR Nemačke i KFV banke, obezbeđeno 290 miliona evra za prioritentne investicije u 35 gradova u Srbiji

  • 0
MGSI Vranje

Foto: MGSI Đ.K.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Tomislav Momirović, potpisao je danas finansijske ugovore sa nemačkom razvojnom bankom KFV za realizaciju projekata izgradnje regionalne sanitarne deponije u Vranju.

Ukupna vrednost investicija prve faze iznosi 13,3 miliona evra, a početak izgradnje regionalnog centra za upravljanje otpadom je planiran za drugu polovinu 2022, sa planiranim rokom za završetak do kraja 2024.

- Velika je obaveza svih nas ispred Vlade Srbije da doprinesemo i ostavimo nešto iza sebe, a najviše i najvažnije što možemo da ostavimo jesu čista voda i čiste reke, i to nam je apsolutni prioritet. Ovo što sad pokrećemo u Vranju, želimo da radimo po celoj Srbiji. Zahvaljujemo se nemačkoj vladi na direktnoj podršci. Grad Vranje postaje, u ekološkom smislu, poput gradova u Nemačko ili u Švajcarskoj, i to će biti realnost za dve-tri godine - rekao je Momirović i dodao:

"Ogromne investicije imamo u infrastrukturnim projektima, jer moramo da uradimo sve ono što je preskočeno u proteklim decenijama, ali od 2025. godine očekujem da ekološki projekti postanu dominantni u investicionom ciklusu. To će biti prioritet Vlade Srbije i našeg ministarstva".

Gradonačelnik Vranja, Slobodan Milenković, zahvalio se Vladi Srbije i nemačkoj razvojnoj banci KFV, naglasivši kako je projekat izgradnje regionalne sanitarne deponije "značajan projekat za grad Vranje i za ceo Pčinjski okrug".

Rudiger Hartman, predstavnik KFV za Srbiju, kaže da mu je veliko zadovoljstvo što se pokreće ovaj projekat održivog razvoja u oblasti životne sredine. "Uspešna dugogodišnja saradnja sa ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, i sa ovim gradom, već je na delu pokazana i nadamo se nastavku saradnje na novim projektima. Mi smo tu za vas šta god da vam je potrebno", kazao je.

U okviru dugogodišnje bilateralne saradnje sa SR Nemačkom, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u saradnji sa nemačkom razvojnom bankom KFV, sprovodi projekte izgradnje komunalne infrastrukture u oblasti vodosnabdevanja, otpadnih voda i upravljanja čvrstim otpadom.

Realizacijom ovih investicija daje se značajan doprinos održivom urbanom razvoju kroz racionalno korišćenje prirodnih resursa, unapređenje zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i borbe protiv klimatskih promena, u skladu sa ciljevima "Zelene Agende" za Zapadni Balkan i pregovaračkom pozicijom za poglavlje 27 u okviru procesa

pristupanja Evropskoj Uniji.

Do sada je, u okviru finansijske i tehničke podrške SR Nemačke i KFV banke, obezbeđeno 290 miliona evra za prioritentne investicije u 35 gradova u Srbiji, u oblasti otpadnih su završene investicije ili je realizaciju u toku u Kruševcu, Vranju i Subotici sa preko 350.000 stanovnika, dok je u oblasti upravljanja komunalnim otpadom u pripremnoj fazi program za 2 regiona sa centrima u Kruševcu i Vranju, sa preko 360.000 stanovnika.

Ministar je danas, u okviru posete Vranju, obišao i radove na izgradnji stanova za pripadnike službi bezbednosti i pozvao izvođače da ubrzaju radove. "Moramo maksimalno da ubrzamo radove, gradimo 298 stanova, a već je završeno 186", rekao je.

Video: Vučić: U dve faze uloženo 112 miliona evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>