• 0

Najpoznatiji kečap na svetu prosut usred skandala: Šefovi muljali s ugovorima, lažirali dobavljače

Poznat epilog velikog skandala

  • 0
Kečap

Foto: Pixabay

Dvojica rukovodilaca Kraft hejnca, kompanije koji stoji iza najpoznatijeg kečapa, muljala su na ugovorima sa dobavljačima i falsifikovala papire.

To je otkrila Komisija za hartije od vrednosti koja je i predložila poravnanje i isplatu odštete. Kompanija Kraft će na ime toga platiti 62 miliona dolara, a slede i tužbe za dotične menadžere.

Agencija navodi da se Kraft od 2015. do kraja 2018. godine "bavio raznim vrstama računovodstvenih prekršaja" - uključujući lažiranje ugovora sa dobavljačima kako bi ostvario popuste koje kompanija nije zaradila, kako bi na kraju poboljšali svoje finansije.

Kraft Hejnc je već zbog toga morao da ispravi svoje kvartalne rezultate za 2016. i 2017. godinu a sproveo je i svoju internu istragu.

Dve osobe, bivši Kraftov operativni direktor Eduardo Peleisone i bivši šef nabavke Klaus Hofman, takođe su lično optuženi za nedolično ponašanje u ovom slučaju. Navodno su izmislili približno 59 dobavljača i transakcija, navodi se u žalbi Komisije. Dogovorili su se za 300.000 i 100.000 dolara. Hofmanu će biti zabranjeno da bude na mestu direktora narednih pet godina.

Kraft nije priznao niti je demantovao navode, prenose svetski mediji. Samo je naveo da su preduzeli sve korake i da sarađuju u postupu istrage.

Kompanija je takođe rekla da su lažne transakcije imale maksimalni efekat od 1% na njenu zaradu u bilo kom izveštajnom periodu, te da su "slabosti interne kontrole" koje je identifikovala u okviru interne istrage 2019. u potpunosti otklonjene 2020.

Bivši izvršni direktor Krafta Bernardo Hes podneo je ostavku 2019. godine, pet meseci nakon što je otkriven računovodstveni skandal. Migel Patricio je preuzeo funkciju u julu te godine i od tada je bio izvršni direktor.

Video: Američki lanac brze hrane KFC pruža VIP ugođaj svojim obožavaocima u londonskom hotelu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>