• 16

Soros tvrdi da je ulaganje u Kinu tragična greška: "Oni koji tamo posluju, bude se razočarani"

Iz "BlackRock"-a, kompanije koja ulaže bilione dolara u ovu azijsku zemlju, navode da "Kinu više ne treba smatrati tržištem u nastajanju"

 • 16
Džordž Soroš

Džordž Soroš / Foto: Flickr/International Monetary Fund/Michael Spilotro

Milijarder iz SAD, Džordž Soros (po američkom izgovoru; Soroš je po mađarskom), kaže da je namera kompanije "BlackRock" da investira u Kinu - tragična greška.

Po njegovim rečima, a prema pisanju CNN-a, ta greška će dovesti do gubitka novca klijenata. "Ulaganje milijardi dolara u Kinu je tragična greška. Verovatno će klijenti BlackRock-a izgubiti pare i, što je još važnije, naneti štetu nacionalnoj bezbednosti SAD i drugih demokratija", rekao je Amerikanac mađarskog porekla.

Kako je dalje naveo, "SAD i Kina su u borbi za život i smrt, između dva sistema upravljanja - represivnog i demokratskog". On je pozvao američki Kongres da donese zakone koji bi Komisiji za hartije od vrednosti omogućili da ograniči protok sredstava u Kinu.

Soros se oglasio nakon što je američka korporacija za upravljanje investicijama "BlackRock", inače najveća globalna investiciona korporacija, u avgustu najavila značajnu inicijativu usmerenu na upumpavanje novca u Kinu, koristeći tržište maloprodajnih fondova, vredno 3,6 biliona dolara.

Iz "BlackRock"-a navode da "Kinu više ne treba smatrati tržištem u nastajanju, već bi je trebalo više predstavljati u investicionim portfolijima. Istoimeni investicioni institut preporučio je investitorima da utrostruče svoja izdvajanja za Kinu, dok je predsednik korporacije, Leri Fink, kazao da "kinesko tržište predstavlja značajnu priliku za pomoć u postizanju dugoročnih ciljeva investitora u Kini i na međunarodnom nivou".

Ipak, očigledno je da Soros nije saglasan sa tim. Ističe da je kompanija ovim potezom povukla jasnu razliku između državnih preduzeća i privatnih kompanija, što je "linija koja je daleko od realnosti".

"Kineske finansijske vlasti su se potrudile da uvere strane investitore i tržišta da su odgovorili snažnim rastom. Ali, to je obmana. Si smatra sve kineske kompanije instrumentima jednopartijske države. Ulagači koji posluju u Kini bude se razočarani", napisao je milijarder.

Video: Ciprijani: Uvek je dobro širiti se na mesta koja volite

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Neša

  Da su pametni da povuku sve investicije iz Kine.

  0
  0

  Podelite komentar

 • mihailovic

  Dokle ce ovaj metuzalem da zivi ?

  5
  0

  Podelite komentar

 • 😷😷😷😷😷

  Samo nije mi jasno kako ovoga zaobilazi CORONA

  4
  0

  Podelite komentar

Google preporuke