• 0
 ≫ 

Snažan nokaut od najvećeg kupca: Boingu otkazana porudžbina vredna desetak milijardi dolara

 ≫ 

Odustajanje Rajanera sada je već ozbiljan problem za američkog proizvođača

  • 0
Ryanair

Foto: Pixabay

Američki proizvođač aviona, Boing, doživeo je veliki udarac od jednog od svojih najvećih kupaca.

Prema pisanju Rojtersa, irski avio-prevoznik Rajaner (Ryanair) objavio je da napušta pregovore s Boingom, o kupovini 10 letelica 737 MAX, vrednih desetak milijardi dolara.

Iz kompanije su kao razlog naveli nemogućnost postizanja dogovora oko cene. Inače, ne dešava se svaki dan da neka avio-kompanija javno objavi da napušta pregovor tog tipa, posebno ako je cifra ogromna.

Ipak, i avion 737 MAX prati burna bliska istorijaOva odluka je doneta, navodi se, nakon "meseci rvanja" Boinga i Rajanera, tokom kojih je irski div odustao od većeg modela 738 MAX-a, pa u decembru ponovo naručio manju verziju.

Odustajanje Rajanera sada je već ozbiljan problem za američkog proizvođača, koji pokušava da vrati poverenje kupaca u svoj najprodavaniji i najvažniji model.

Podsećamo, letelice ovog tipa nisu smele da lete 20 meseci, širom sveta, zbog istrage sprovedene nakon dve velike avionske nesreće. Zabrana je trajala dugo, a ova narudžbina Rajanera bi dala "vetar u leđa" Boingu.

Takođe, označila bi i početak konačnog oporavka Boinga, otkako je počela kriza izazvana kovidom.

Rajaner je, inače, trenutno najveći korisnik Boingovih aviona u ovom delu sveta. Flota sadrži 210 aviona tipa 737 MAX 8-200, kapaciteta 197 sedišta.

Boeing Boing kompanija logo

Foto: Tanjug/AP

Da li se Rajaner kocka?

 

Iako je gigant napustio pregovore, analitičari ocenjuju da možda i priželjkuje da javni pritisak deoničara "prisili" Boing na davanje bolje ponude, s obzirom da američki proizvođač nije u zavidnoj situaciji zbog skandala i kriza koji su ga pratili.

S druge strane, Boing je ubeđen da bolji dani dolaze, a pod tim podrazumeva i porudžbinu 150 MAX aviona od United Airlines-a.

Rob Moris, glavni konsultant u firmi Ascend, kaže da je cena manjeg MAX 9 modela nedavno porasla 2%, ali je i dalje 9 do 10 procenata niža u odnosu na pre - kada je doneta odluka o prizemljenju.

Video: Opet traže stjuardese, a ovo su uslovi za zaposlenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>