• 2

Grad koji je vrveo od turista, još dugo neće biti onaj stari: Ova industrija najgore prošla

Iako mnogi lokalci vole činjenicu da sada mogu "slobodno" šetati kroz svoj grad i voziti bicikl, bez izbegavanja gomile turista, brojna amsterdamska preduzeća se sada nalaze u nezavidnom položaju

  • 2
Kafić kafe Amsterdam

Foto: Shutterstock

Amsterdam već dugo privlači milione turista iz Evrope i sveta, kako zbog zabave i atmosfere, tako i zbog svojih kanala, arhitekture, muzeja i, naravno, pregršt kafića gde se nesmetano konzumira kanabis.

Ali, takozvani evropski "Grad greha" nije isti otkako je svet pogodila pandemija kovida-19, a broj turista je znatno niži nego prethodnih godina, kada je holandska prestonica mogla očekivati milione posetilaca godišnje.

Iako mnogi lokalci vole činjenicu da sada mogu "slobodno" šetati kroz svoj grad i voziti bicikl, bez izbegavanja gomile turista, amsterdamska preduzeća koja se oslanjaju na turiste - poput kafića gde se kanabis može otvoreno kupiti - nalaze se u nezavidnom položaju.

Holandska turistička industrija se i dalje oporavlja i mora proći još neko vreme dok se ne vrati na nivo pre pandemije. U drugom kvartalu 2021, promet u uslugama smeštaja i hrane povećan je 52,6% u odnosu na isti kvartal 2020. (period koji pokriva prvi karantin).

Međutim, bio je za 35% manji u odnosu na drugi kvartal 2019, prema podacima iz avgusta, piše CNBC.

Mike, kupac i menadžer maloprodaje u Green House-u, koji ima nekoliko kafića u Amsterdamu, kaže da je posao uznapredovao otkako se zemlja ponovo otvorila i ukinula ograničenja, ali da i dalje nije na vrhuncu.

Primetio je da su kafići "mnogo patili" tokom karantina, u poslednjih 18 meseci. Holandske vlasti su prvobitno najavile da će lokali morati da se zatvore, sa kratkim rokom, kada je prvo zatvaranje zemlje počelo prošlog proleća.

Video: Telegraf u vinskom klubu u kom se čuva vino staro 70 godina. Ulazi se samo na lozinku

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    9. septembar 2021 | 16:34

    Ni najmanje mi ih nije zao... secam se da su godinu dana pre pandemije gradske vlast zahtevale zakonsko ogranicenje broja turista. Nadmeni severnjaci...

  • AMSTERDAM

    9. septembar 2021 | 16:25

    Nije Hollandija Croatia i da zavisi od turizma. Iako grad Amsterdam ima preko 20 mio noćenja udio turizma u celoj ekonomiji je na nivou statističke greške.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>