• 0

ECB zadržala iste kamatne stope, ali donela jednu važnu odluku

Banka je ponovila da će kamatne stope ostati na sadašnjim ili nižim nivoima, sve dok se ne proceni da će inflacija u srednjem roku biti stabilna na 2 posto

  • 0
Christine Lagarde,  Kristin Lagard Kristin Lagard / Foto: Tanjug/AP

Evropska centralna banka (ECB) zadržala je na današnjoj sednici ključne kamatne stope na nepromenjenom nivou, ali je odlučila da smanji tempo neto kupovine obveznica u okviru svog pandemijskog programa hitnih kupovina (PEPP).

Upravni savet centralne banke evrozone izglasao je da kamatne stope ECB-a na glavne operacije refinansiranja ostanu nula posto, na prekonoćne pozajmice 0,25 posto i na depozite položene kod centralne banke minus 0,5 procenata.

"Na osnovu zajedničke procene finansijske situacije i izgleda inflacije, Upravni savet procenjuje da se mogu zadržati povoljni uslovi finansiranja uz umereno manji tempo neto kupovine aktiva imovine u okviru PEPP nego u prethodna dva kvartala", navodi se u saopštenju ECB-a, prenosi CNBC.

Tržišta su s nestrpljenjem iščekivala najnoviju odluku monetarnog regulatora evrozone sa sedištem u Frankfurtu o politici kamata, kao i signale o skorom ublažavanju podsticaja iz ere pandemije zbog uzleta inflacije i jačanja ekonomskog rasta.

Evro je ojačao za 0,2 posto u odnosu na dolar nakon objave ECB, i trguje se na nivou oko 1,1837 dolara, dok su evropske berze smanjile jutrošnje gubitke.

ECB je ponovila da će kamatne stope ostati na sadašnjim ili nižim nivoima, sve dok se ne proceni da će inflacija u srednjem roku biti stabilna na 2,0 posto.

Inflacija u evrozoni dostigla je u avgustu 10-godišnji maksimum od 3,0 procenta, a zajednička valuta 19-članog monetarnog bloka je porasla za 2,0 posto u drugom kvartalu, nadmašivši očekivanja ekonomista.

European Central Bank, Evropska centralna banka, Frankfurt, Nemačka Foto: Tanjug/AP

Pandemijski program hitne kupovine obveznica, vredan 1,85 biliona evra, ECB je uvela u martu 2020. godine kako bi podržala ekonomiju evrozone, a trebalo bi da bude okončan u martu 2022. godine.

Istovremeno, Upravni savet ECB odlučio je da se nastavi sa sprovođenjem Programa kupovine aktiva (APP) u mesečnim iznosima od 20 milijardi evra. ECB koristi ovaj program u kombinaciji sa PEPP-om za podršku ekonomiji evrozone.

"Upravni savet i dalje predviđa da mesečne neto kupovine aktiva u okviru APP-a traju onoliko dugo koliko bude potrebno kako bi se pojačalo stimulativno dejstvo kamatnih stopa ECB, a biće okončane neposredno pre nego što se krene s povećanjem ključnih kamatnih stopa ECB-a", navodi se u saopštenju.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>