• 11

"Ne može gotovina u veresiju": Otišli Rusi, Italijani, sad i Šinvon. Šta da rade radnici?

Od 660 onih koji rade u sektoru proizvodnje auto-instalacija, 264 je za stalno i samo oni će moći da pređu u Juru, dok je sudbina gotovo 400 radnika i dalje nejasna

  • 11
Telekomunikacije, optički kablovi Foto: Shutterstock

Nakon što je "Geoks" sa 1.200 radnika zatvorio pogone u Vranju, sada je i "Šinvon" odlučio da zatvori deo proizvodnje sa 660 radnika. Tačno 264 radnika zaposlena za stalno moći će da pređu u matičnu firmu "Juru", dok je sudbina gotovo 400 radnika nejasna.

To je novi udar za taj deo zemlje, jer je u januaru bez posla ostalo 233 radnika, od kojih većini nije produžen ugovor, sada bi, dakle, mogla da uslede nova otpuštanja u ovoj južnokorejskoj fabrici.

Prema dokumentu "Odluka o zatvaranju organizacionog dela društva" koji se prosleđuje radnicima, a koji je i okačen na oglasnoj tabli ove kompanije, sada se gasi sektor proizvodnje auto-instalacija sa 660 zaposlenih radnika, a njima 264 koji su zaposleni na neodređeno ponuđeno je da pređu u sestrinsku fabriku "Juru". Rok da se izjasne je do 11. septembra, preciznije, sutra.

Razlog je kako su naveli "veliki poslovni gubitak i promena količine instalacija koju mogu da proizvedu".

Sličnih priča bilo je uvek i svuda, a u Srbiji je pre slučajeva "Geoksa" i "Šinvoza" bilo još osam zatvaranja pogona preko noći i obaveštavanja radnika o otkazima u poslednji čas. I ono što je isto kod gotovo svih, jeste da su imali sličnu taktiku u odlasku, da su radnike o otkazima obeveštavali "preko noći" i da im nakon odlaska niko ništa nije mogao.

Šta onda radnici da rade?

Prema prvim informacijama koje su predočene javnosti, oni koji ne pristaju na prelazak, prema odluci, nemaju pravo na otpremninu, ni nadoknadu, iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Zaposlenima koji budi odbili da prihvate ponudu za izmenu ugovorenih uslova rada biće otkazan ugovor o radu zbog neprihvatanja ponuđenih mera za zapošljavanje i u tom slučaju zaposleni nemaju pravo na otpremninu, a ni pravo na novčanu nadoknadu kod Nacionalne službe za zapošljavanje.

S obzirom na činjenicu da će poslodavac realizacijom mere za rešavanje viška zaposlenih obezbediti rad kod drugog poslodavca za sve zaposlene, poslodavac neće isplaćivati otpremninu, te shodno tome poslodavac nije obezbedio određena finansijska sredstva za rešavanje socio-ekonomskog položaja zaposlenih, stoji u obaveštenju radnicima.

Takođe, 264 radnika će moći da prihvate posao u Juri i tamo dobiti ugovor na određeno na period od najmanje šest meseci, dok ostatak od 396 zaposlenih koji nisu zaposleni za stalno, ostaju bez posla.

kablovi, dualno obrazovanje Foto: Unsplash

Da li je zaista tako?

U međuvremenu, predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Marković rekao je da moraju da se poštuju zakoni Srbije i da radnici ne smeju biti žrtva dezinformacija jer imaju pravo na otpremnine odnosno materijalnu pomoć Nacionalne službe za zapošljavanje.

On je rekao da je Šinvoj zbog poslovnog gubitka doneo odluku da ne produži ugovor određenom broju radnika kojima ističe ugovor o radu, a da će zaposlenima u stalnom radnom odnosu biti ponuđen prelazak kod drugog poslodavca.

"Ima informacija ali i dezinformacija, jer se tu digla prašina. Zakon o radu kaže da poslodavac može da vas uputi kod drugog poslodavca, ili da vam da otpremninu kao tehnološki višak. Onda imate pravo na materijalno", rekao je on i dodao da su dezinformacije da se tu ne dobija otpremnina.

Marković je naglasio da kada poslodavac proglašava tehnološki višak, radnicima je po zakonu dužan da isplati otpremine.

"Može radnika da uputi kod drugog poslodavca, ali ne može da ugovor na neodređeno pretvori faktički na određeno. Ne može gotovina u veresiju, to treba da se kaže radnicima. A da je problem - problem je", rekao je on.

Kako se naplaćuju potraživanja u slučaju da kompanija ode, čitajte u našem posebnom tekstu.

Video: Opet traže stjuardese, a ovo su uslovi za zaposlenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alex

    10. septembar 2021 | 10:48

    Pa kako bas sada .A taman smo bili Ekonomski Tigar.

  • Srbijo opameti se

    10. septembar 2021 | 12:07

    Koriste subvencije dok im daje drzava. Kada istekne rok za iste, kupe stvari i beze. Klasicno iskoriscavanje zemlje i njenih radnika.

  • Dr

    10. septembar 2021 | 10:41

    Ko i svuda u svetu dobijes otkaz i trazis drugi posao !!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>