• 0

Kazna za nesavesne dobavljače: Cena čipova 40 puta veća od nabavne

Na tržištu sa uravnoteženom ponudom i potražnjom, stopa marže trgovaca auto-čipovima je obično između 7% i 10%

  • 0
Komponente , čipovi, štampane ploče, kablovi Foto: Shutterstock

Kineski vodeći nadzornik na tržištu dodelio je kaznu od ukupno 2,5 miliona juana (oko 388.000 dolara) trojici distributera auto-čipova, zbog toga što su povećali cene usled produžene globalne nestašice poluprovodnika.

Manjak je ozbiljno pogodio sektor, te firme koje snabdevaju auto-kompanije sada koriste priliku da zarade.

Državna uprava za regulaciju tržišta izrekla je kaznu kompanijama Shanghai Cheter, Shanghai Chengsheng Industrial i Shenzhen Yuchang Technologie, nakon što je istraga, koju je regulator pokrenuo u avgustu, otkrila da su distributeri "napumpali" cene čipova za 40 puta više od nabavne cene.

Uprava će nastaviti da pazi na Indeks cena čipova (chip price index), pojačaće nadgledanje cena i nadalje suzbijati ilegalne aktivnosti, kao što su "gomilanje i povećanje cena radi održavanja zdravog reda na tržištu", navodi regulator u saopštenju.

Na tržištu sa uravnoteženom ponudom i potražnjom, stopa marže trgovaca auto-čipovima je obično između 7% i 10%, prema ovoj nadzornoj službi, koja naglašava da je dramatično povećanje izazvalo paniku u gomilanju zaliha među proizvođačima komponenata i proizvođačima automobila, pogoršavajući disbalans ponude i potražnje i pokrenuvši dalje povećanje cena.

Globalna nestašica čipova imala je ogroman negativan uticaj, pogodivši proizvođače automobila širom sveta. Kriza, koja je nastala u drugom kvartalu 2020. godine zbog ograničenih kapaciteta u fabrikama i povećane potražnje za poluprovodnicima u drugim oblastima, kao što je 5G - pogoršana je sve većom neizvesnošću koju donosi kovid.

Kineske vlasti su nastojale da smanje pritisak na automobilski sektor u zemlji, koji navodno stoji iza svakog trećeg vozila proizvedenog u svetu. Kineska industrija automobila, globalno najveća za vozila na benzinski i električni pogon, pretrpela je veliki udarac zbog nestašice.

Prema podacima koje je pratila Uprava, proizvodnja putničkih automobila u junu je zabeležila pad u od 3,8%, dok je prodaja opala za 4,7%.

Video: Dokaz da su žene sveznajuće: Devojke inženjeri iz Emirata izmislile su „džepnu flašicu“

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>