• 0

Pre krize ih bilo 500, sada pet puta više: Strani radnici iz ove zemlje sve dominantniji u Hrvatskoj

Zaposleni su u građevinskom sektoru

  • 0
Građevina, građevinski radnik Foto: Shutterstock

Radnici iz država nastalih raspadom bivše Jugoslavije - Bosne i Hercegovine, Srbije, Severne Makedonije, kao i sa tzv. Kosova, godinama su, uglavnom ovim redom, bili najbrojniji kada je u pitanju zapošljavanje stranih radnika u Hrvatskoj.

Peto mesto je obično bilo rezervisano za radnike iz Albanije, a ponekad i za one iz Ukrajine. Međutim, u 2021. dolazi do promene, te su sada na 5. mestu po broju izdatih radnih dozvola - građani Nepala.

Prema podacima koje je Novi list dobio iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, do 1. septembra ove godine izdato je 2.388 dozvola za rad i boravak za državljane Nepala.

Kako je u istom periodu izdato ukupno 52.679 radnih dozvola, to znači da svaki 22. stranac koji je dobio dozvolu za rad u Hrvatskoj - dolazi iz ove južnoazijske zemlje.

Kako se dalje navodi, negde u isto vreme, u godini pre pandemije (2019), krajem avgusta, u Hrvatskoj je bilo zaposleno svega 480 Nepalaca. Drugim rečima, njihov broj je u poslednje dve godine uvećan maltene 5 puta.

Novi list podseća da je pre dve do tri godine u Hrvatskoj bila udarna vest da jedna firma zapošljava 20, 30 radnika iz Nepala, ili recimo iz Indije, sa Filipina, ali izgleda da je došlo vreme kada je to učestala praksa.

Nepal je po površini tri puta veći od Hrvatske, a po broju stanovnika - gotovo sedam puta. Iako ih u našem komšiluku ima sve više, i dalje prednjače radnici iz Bosne i Hercegovine. Do 1. septembra, radnu dozvolu za rad u Hrvatskoj dobilo je 20.232 građana BiH. Potom slede građani Srbije, sa 9.829 radnih dozvola.

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>