• 34

Srbin o konobarisanju u Hrvatskoj: Plata je bila 1.400 evra, ali puštali su mi Tompsona

Dnevno dobijao oko 320 kuna bakšiša

  • 34
Konobar, posluzenje, ketering, morski plodovi, more, kelner

Foto: Shutterstock

Jedan konobar iz Srbije, koji je ovog leta radio sezonu u Hrvatskoj, opisao je na društvenoj mreži svoje iskustvo rada na obali, a mnoge je zanimalo da li je imao problema u Hrvatskoj zbog toga što je Srbin.

"Ne, samo što je neki idiot od konobara puštao Tompsonove pesme i uzvikivao 'Za dom spremni', ali je iduće nedelje poslat kući", započeo je.

"Što se ostalog tiče, korektno sam prihvaćen, kao što bi prihvatili i svakog drugog stranca. Imao sam solidan smeštaj i ne tako solidne cimere, jestivu hranu i to je to", dodao je, prenosi Indeks. 

Uslovi rada

 

Neki korisnici upitali su ga i da opiše uslove rada.

"Konobarisao sam i na početku sam, kao neko s malo iskustva, bio pod ogromnim pritiskom. Ne samo da zvuči pakleno, nego tako i jeste", rekao je.

"Restoran objektivno jeste ozbiljan i u odnosu na većinu njih na ostrvu delovalo mi je kao da će to biti preveliki zalogaj za mene koji sam imao samo dva meseca iskustva u nekom malom baru u Beogradu. Po restoranima je masovno nedostajalo radnika, od kuvara i pomoćnika u kuhinji do šankera i konobara, a verujem da sam samo zbog toga i primljen. Na početku niko nije hteo sa mnom posebno da radi, bio sam prepušten sebi i pravio sam kardinalne greške koje sam kasnije ispravio. I to je to."

Smeštaj

 

Ispričao je i o smeštaju u kojem je živeo.

"Smeštaj je bio korektan. Imali smo mašinu za veš, internet koji je doduše bio nestabilan, a hrana je bila sumnjivog kvaliteta. Za doručak smo svaki mogući dan imali krompir i meso u različitim oblicima, što je stvarno krajnje čudan način da započneš dan. Ručak je bio na istu foru, ali to se već moglo istrpeti. Isplaćen je svaki prekovremeni sat i tu stvarno nemam nikakve zamerke, jedino što se plaća isto kao običan radni sat. Poslodavci su previše slatkorečivi, nisu želeli da rade sa mnom kao početnikom i pretežno su upućivali samo kritike. Kolege su bile dosta iskvarene, nažalost", napisao je.

Plata

 

Dodao je i da je dnevno dobijao oko 320 kuna bakšiša.

"Plata je bila 1.400 evra, imao sam jedan slobodan dan u mesecu, okvirno oko 11-12 sati rada skoro svaki dan", napisao je.

Video: Da li bi Beograđani radili za 1.000 evra u Hrvatskoj? Evo kako je odgovorila žena rodom iz Vukovara

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rodjo

    13. septembar 2021 | 11:40

    Moj rodjak otisao da konobarise u Dubrovniku, u nekom exkluziv restroarnu j prvo jutro , usao gost i rekao mu "Bok"! .Ovaj mu odgovorio "BoK ti pomogo'?"! i odmah ga drugi dan otpustili ! 😁

  • misa

    13. septembar 2021 | 11:04

    Pa za toliki rad od 12 sati tolko bi imao i u Srbiji ali bi jeo bolju hranu bio bi ispoštovan imao bi veći bakšiš a i nebi slušao tomsona

  • XXXL

    13. septembar 2021 | 11:05

    Radi mesec dana sa jednim slobodnim danom. Radno vreme 11-12 sati. Mesečno 360 sati. Praktično 2 smene za 1400 evra. Uz to i Tompson. Nikad, pa ni tad.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>