• 0

Ako uložite 2.000 evra u panel, isplati vam se za šest godina: Kreću prvi ugovori za stolariju

Ministarstvo u narednim godinama raspisivati nekoliko javnih poziva

  • 0
Postavljanje prozora na kući, prozori Foto: Shutterstock

Ukupno 52 jedinice lokalne samouprave raspisale su pozive za zamenu stolarije, danas i sutra to će učiniti i preostalih 15, a krajem sledeće nedelje očekuje prvo potpisivanje ugovora sa građanima.

Pomoćnik ministarke rudarstava i energetike Milan Macura istakao je da je da je interesovanje kompanija i građana za ovaj projekat ogromno.

Politika zelene energetike, korišćenje OIE i zelenog modernog rudarstva ,koju sprovodi resorno ministarstvo i ministarka Zorana Mihajlović, naveo je, zaslužna za sprovođenje projekata o dodeli subvencija o zameni stolarije i postavljanju solarnih panela.

"Zbog loše izolacije i dotrajale stolarije praktično se baci kroz prozor godišnja proizvodnja jedne TE u Srbiji. Ukupno su 52 jedinice lokalne samouprave raspisale pozive ka građanima, danas i sutra to će učiniti i preostalih 15", naveo je on.

Macura objašnjava da će procedura za ugradnju solarnih panela biti identična kao za zamenu stolarije i da je trećeg septembra raspisan javni poziv za solarne panele, koji traje do prvog oktobra.

Ministarstvo rudarstva i energetike je, podseća, donelo nove zakone da bi se ugradnja panela sprovela u delo, dok je vlada usvojila uredbu o kupcu-proizvođaču, kojom se skraćuju administrativne procedure za ugradnju solarnih panela.

Istakao je da građani ugradnjom solarnih panela mogu da očekuju drastično smanjenje računa za utrošenu električnu energiju.

"Prosečna potrošnja po domaćinstvu u Srbiji je oko 400 kW sati, dok ako ugrade solarni panel snage pet kW, koji proizvodi oko 430 kW sati, to znači da će plaćati samo fiksni deo, negde oko 700 dinara mesečno", objasnio je pomoćnik ministarke.

Takođe je istakao da solarni panel košta otprilike 4.000 evra, a da pola te sume subvencioniše država, što znači da se investicija od 2.000 evra isplati za šest do sedam godina, dok je radni vek solarnih panela i do 25 godina.

On je ponovio da će Ministarstvo u narednim godinama raspisivati nekoliko javnih poziva godišnje za subvencionisanje zamene stolarije i postavljanja solarnih panela, te da će u tu svrhu biti odvojeno više od 150 miliona na godišnjem nivou.

Video: Naučnik oduševio izumom: Uzmite stari CD, karton i lepak i napravite kućnu elektranu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>