• 1

Ni iz mora, ni iz tora: Britanci prave plodove mora iz laboratorije

Evropa je najveći uvoznik morskih plodova u svetu

  • 1
Oslić, file, riba, Fish and chips with lemon, limun

Foto: Shutterstock

Najveća evropska grupacija za proizvodnju zamrznute hrane, britanska korporacija Nomad Fuds najavila je da će u saradnji sa američkom kompanijom Blu Nejlu razvijati proizvodnju plodova mora koji će se uzgajaju iz ćelija u laboratorijama.

Nomad Fuds najavljuje da je njihov cilj komercijalizacija laboratorijski uzgojenih morskih plodova kako bi se zadovoljila rastuća potražnja, ali i brojni zahtevi da se očuva dugoročna održivost prirodnih staništa ribe, prenosi Rojters.

Nomad Fuds i Blu Nejlu će sarađivati na istraživanju tržišta i uvidima u navike potrošača i nastojaće da procene šta je potrebno za dobijanje odobrenja od nadležnih regulatornih tela za svoje proizvode, ali će i istražiti nove poslovne i proizvodne mogućnosti za evropsko tržište.

Evropa je najveći uvoznik morskih plodova u svetu, navodi se u izveštaju Evropske unije o "plavoj ekonomiji".

Alternative u ishrani sve su popularnije, a Telegraf Biznis je razgovarao sa vlasnikom izraelske kompanije koja pravi meso iz laboratorije. 

Video: Vlasnik restorana odlučio da pozlati svoja jela: Da li ste za jedan zlatni odrezak?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>