• 81

Konobaru daje platu 50.000, majstoru za meso ispod sača 80.000 dinara: Da li je ovaj gazda preterao?

Objava je izazvala mnogo komentara, da li je ova plata adekvatna?

  • 81
Zanimanja

Foto. Pixabay, Wikipedia

Nedostatak radne snage je problem u svetu, i u Srbiji. Ugostitelji posebno vape dok traje sezona pa mnogi odlaze na rad u inostranstvo. Tako nedostaju najviše konobari, kuvari, zanatlije...

Mnogi poslodavci su zato spremni da motivišu radnike uvećanjem plate i drugim beneficijama. Jedan oglas koji možda najbolje opisuje stanje na tržištu kruži ovih dana na društvenim mrežama. Međutim, sugrađanima je zapalo za oko i to što ce različito zanimanje različito "ceni".

Naime, jedan poslodavac traži tri radnika i to za poziciju konobara gde se nudi plata 50.000 do 60.000 dinara, mesto radnika za pečenje mesa ispod sača, s platom od 80.000 dinara, dok za radnika na roštilju nudi platu od 70.000 dinara.

Neizvesnost koju je donela pandemija primorala je ugostitelje da se reorganizuju, da digitalizuju svoje poslovanje, kako bi obezbedili makar minimum radnih procesa, zadržali zaposlene i platila ih u skladu sa mogućnostima.

Kako bi zaposlenima obezbedili atraktivne uslove za rad, pored konkurentne plate na nivou industrije, važna su i dodatna ulaganja, kao i novi oblici poslovanja.

Udruženja ugostitelja poslali su i inicijativu koja je upućena državi da se kao antikrizna mera, sa oročenim rokom trajanja, smanji stopa pdv za hranu i piće za ugostitelje sa sadašnjih 20 na 10% relaksiralo bi poslovanje i otvorilo mogućnost da se deo finansijskih sredstava usmeri i prema zaposlenima.

Kada govorimo o Srbiji, u ugostiteljskom sektoru, koji podrazumeva pripremu i isporučivanju hrane radilo je pre perioda COVID-19 negde oko 70.000 prijavljenih i dodatno između 30.000 i 40.000 neprijavljenih radnika.

U trenutku kada su se društva i ekonomije zatvorile početkom 2020. godine, u Srbiju se vratilo oko 36.000 ljudi iz ugostiteljskih objekata kao i sa kruzera i brodova, rekao je sagovornik Telegraf Biznisa, o čemu možete da čitate u našem posebnom tekstu. 

Prosečna plata iznad 60.000 dinara

 

U Srbiji je inače prosečna bruto zarada u junu ove godine iznosila 89.793 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) bila 65.070 dinara, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Rast bruto zarada u periodu januar–jun ove godine, u odnosu na isti period 2020. iznosio je 8,4 odsto nominalno, odnosno šest odsto realno, dok su istovremeno neto zarade porasle za 8,6 procenata nominalno i za 6,2 odsto realno.

Medijalna neto zarada za jun iznosila je 49.999 dinara, što znači da je 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu do tog iznosa.

Šta vi mislite, da li je adekvatna plata za ova navedena radna mesta baš ona koju dotični poslodavac nudi? Pišite nam u komentarima.

Video: Da možete da birate koliku biste sebi platu dali?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    14. septembar 2021 | 16:15

    Ja znam da sam za mesec dana sa familijom potrosio skoro 2000e na odmoru u Srbiji. Sve je skuplje nego u Nemackoj cak i u Lidl. Zato i ove pare sto gazda nudi su samo da prezivis.

  • Brundo i saborci

    14. septembar 2021 | 17:13

    Iskrena i nimalo licemerna EU je krivac za ovakvo stanje u Srbiji.Naravno i rezim na vlasti jer radi sve kako bi ljudima otezao zivot u Srbiji iz dva razloga:prvi je kako bi se ohrabrilo iseljavanje u druge zemlje, mahom u EU.Time oni dobijaju skolovanu radnu snagu.Drugi je kako bi cena rada ostala niska, sto znaci vecu eksploataciju domace radne snage od strane "investitora" iz EU.

  • dragan

    14. septembar 2021 | 18:53

    To je obična Plata koliko imaju poslanici a ništa ne rade samo sto bleje po čitav dan i lažu narod

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>