• 0

Struja i gas im skaču 40 odsto, Italijani očajni

Mnogi poskupljenje komentarišu kao preterano

  • 0
Struja, dalekovod

Foto: Pixabay

Cena električne energije i gasa u Italiji će od 1. oktobra najverovatnije poskupeti oko 40 odsto, najavio je ministar za ekološku tranziciju Roberto Čingolani.

Prema procenama udruženja potrošača poskupljenje će godišnje koštati jednu italijansku porodicu između 500 i 700 evra. O tome pišu svi italijanski mediji.

Najnovije poskupljenje pravda se povećanjem cena prirodnih energenata na međunarodnom tržištu. Konačnu reč o poskupljenju daće državna agencija Arera, koja tromesečno, a na osnovu stanja na međunarodnom tržistu energentima, određuje cenu energije u zemlji.

Italija raspolaže sa veoma malo prirodnih energenata i gotovo u potpunosti zavisi od uvoza gasa, električne energije i nafte.

Najavljeno poskupljenje je drugo u ovoj godini, jer su već na početku trećeg tromesečja, 1 jula, prirodni gas i električna energija poskupeli za devet odnosno 20 odsto. Za prosečnu italijansku porodicu poskupljenje će biti, kako ocenjuje list “Avenire”, težak udarac, narčito za siromašnije i porodice sa više dece.

Sve političke stranke, bez obzira na ideološku orijentaciju, osuđuju porast cena osnovnih energenata.

Kako piše list “Il Koriere della sera”, lider stranke “Liga” Mateo Salvini je rekao kako je neprihvatljivo da energenti poskupe za 40 odsto te da je već zatražio od vlade premijera Marija Dragi da interveniše smanujući u finalnoj ceni struje i gasa, deo koji se odnosi na porez, odnosno namete koje za sebe uzima država, a koji se kreće i do 50 odsto.

Generalni sekretar Demokratske stranke Enriko Leta na svom tviter nalogu najavljeno poskuplenje ocenjuje preteranim ”bez obzira na stanje na međunarodnom tržištu”.

I Letta je od vlade zatražio da preduzme mere kako bi poskupljenje osnovnih energenata bilo manje. Posle vanredno visokih letnjinh temperatura Italijane očekuje vrela jesen, piše list “Il Fato kotidijano”.

Pored poskupljenja osnovnih energenata porasle su i cene koje roditelji moraju izdvojiti za školsku decu, u proseku za 10 odsto. Za udžbenike i školski materijal, za jedno dete koje kreće u školu, treba potrošiti između 250 i 300 evra.

Ovome treba dodati činjenicu da je nakon prestanka uredbe o zabrani otpuštanja sa posla, uvedene zbog pandemije kovida 19, od 1 jula usledio lanac masovnih otkaza, a prestala je da važi i odredba po kojoj je bilo zabranjeno davati otkaze stanarima u iznajmljenim stanovima, a koji su u toku pandemije prestali plaćati kiriju.

Već ranije sindikalne organizacije su najavljivale “vruću” jesen, to jest jesen protesta, ali moguće je da sve prođe kako ironično predviđa poznati italijanski karikaturista Vauro: ”Italijani pune trgove protestima No vax, ali su mirni i ne reaguju na namete koji teško pogađaju kućni budzet”.

Video: Naučnik oduševio izumom: Uzmite stari CD, karton i lepak i napravite kućnu elektranu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>