• 16

Prva evropska država u kojoj će radnici i u javnom i privatnom sektoru morati da imaju kovid potvrdu

Protivnici Zelene propusnice tvrde da se tim dokumentom kao obaveznim gaze slobode građana

  • 16
Avio kompanije, avion, vakcinacija Foto: Shutterstock

Svi radnici u Italiji u javnom i privatnom sektoru moraće da imaju zdravstvenu "Zelenu propusnicu" koja dokazuje da je osoba vakcinisana barem jednom dozom protiv covida-19.

Ta potvrda, o kojoj će u tamošnjem parlamentu biti rasprave još sutra, bi dokazivala i da li se radnik nedavno oporavio ili je negativan na novi korona virus soj. To je potvrdila i ministarka za regionalne poslove. Tako, Italija bi mogla da postane prva evropska zemlja u kojoj će kovid propusnica da bude obavezna za sve radnike.

Italija se na taj korak odlučila kako bi primorala više ljudi na vakcinaciju, i kako bi suzbila širenje zaraze.

Propusnica, u digitalnom ili papirnom obliku, prvo je bila zamišljena da olakša putovanja između članica EU, no Italija zahteva tu “zelenu propusnicu” kao preduslov za ulazak u muzeje, teretane kao i zatvorene prostore u restoranima.

Ministarka Maristela Gelmini je kazala da će sastanak vlade u četvrtak biti “važan trenutak” i da će se glavna tema biti ta propusnica.

"Idemo prema obaveznoj Zelenoj propusnici ne samo za radnike u javnom već i u privatnom sektoru", rekla je Gelmini.

Oko 73 odsto od 60 miliona stanovnika je primilo barem jednu dozu, a 65 posto je potpuno vaksinisano. Protivnici "Zelene propusnice" tvrde da se tim dokumentom kao obaveznim gaze slobode građana.

Video: Ovako će izgledati fabrika za proizvodnju vakcine Sinofarm u Beogradu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sloboda

    15. septembar 2021 | 15:49

    Sloboda gradjana nema vise, nemamo pravo nista.

  • ime

    15. septembar 2021 | 17:15

    Ma sta vam to sve vredi. Izrael vakcinisao najveci procenat stanovnistva juce 13.000 obolelih i 30ak umrlih, dakle brojevi slicni ko kod nas. Zemlja ima slican broj stanovnika. Kod nas je znatno manje vakcinisano, ali opet oni nista time nisu dobili!? Ne razumem cemu onda sve ovo?

  • Nebojša Berak

    15. septembar 2021 | 18:07

    Ne cudi me ovakvo ponasanje drzave Italije, bili su fasisti a sada ovakvim stavom pokazuju da zele opet da budu fasisti. Klasičan fašizam, ali sami biraju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>