• 0

Distributeri čipova za automobile kažnjeni jer su podigli cene za čak 4.000 odsto

U jule je Kina doživela pad prodaje novih automobila za 16 posto, što je rezultat nedostatka čipova

  • 0
Auto-industrija se polako oporavlja od krize

Foto: Shutterstock

Tri distributera automobilskih poluprovodnika kažnjeni su od strane regulatora zbog nepoštenih cena. Reč je o potezu koji bi trebalo da pomogne kineskoj automobilskoj industriji, kao i ostatku sveta, u trenutku globalne krize čipova.

Kaznu od 2,5 miliona kineskih juana (328.300 evra) dobili su Shangai Cheter, Shangai Chengsheng Industrial i Shenzen Yuchang Technologies, od strane Državne uprave za regulaciju tržišta (SAMR).

South China Morning Post navodi da je SAMR istraživao praksu podizanja cena čipova, pri čemu je utvrđeno da su navedene tri korporacije povećale cenu za čak 40 puta (4.000%). Povećanje od 7-10 posto smatra se normalnim za uravnoteženu ponudu i snabdevanje, a suluda cena je naterala proizvođače automobila i njihovih komponenti da panično gomilaju zalihe i dodatno pogoršavaju problem.

U jule je Kina doživela pad prodaje novih automobila za 16 posto, što je rezultat nedostatka čipova. I Audi je smanjio proizvodnju, dok su dve Toyotine fabrike u Kini podlegle Toyotinom smanjenju globalne proizvodnje za 40 posto. U SAD-u proizvodnja je smanjena za 17 posto, a Ford i GM bili su prisiljeni da smanje mogućnost kupovine nekih njihovih vozila.

Na globalnu krizu oglasio se i Stellantis, čija očekivanja su da će se nestašica čipova nastaviti i sledeće godine. Daimler ima još gora očekivanja – njihov izvršni direktor Ola Kallenius smatra da bi kriza mogla i da se pogorša te potraje do 2023. godine

Video: Ovo su najveće štediše od automobila

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>