• 5
 ≫ 

Tri godine stavljao šećere u med i nudio u Srbiji kao vrhunski: Kako da prepoznate lažnjak?

 ≫ 

Fiktivno prodao firmu jednom muškarcu

  • 5
foto Pixabay

foto Pixabay

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Smederevu, u saradnji sa Poreskom policijom, uhapsili su P. M. (54) iz Smedereva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela proizvodnja i stavljanje u promet škodljivih proizvoda, poreska utaja i falsifikovanje službene isprave.

Sumnja se da je on, kao odgovorno lice jednog preduzeća koje se bavi prodajom meda, od 2018. godine, umesto pravog prodavao lažni med pravljen od nekoliko vrsta šećera i raznih dodataka.

Takođe je u tom periodu, kako se sumnja, navodno otkupljivao med od samostalnih proizvođača i sačinio 67 otkupnih listova u kojima je lažno prikazano da je od njih otkupio više od 480 tona meda, ukupne vrednosti oko 330.000.000 dinara.

P. M. se sumnjiči da je, na osnovu ovog navodnog otkupa, podizao gotov novac sa računa firme i na taj iznos neosnovano ostvarivao odbitak poreza, čime je oštetio budžet Republike Srbije za više od 52.000.000 dinara.

Takođe je, kako se sumnja, fiktivno prodao firmu jednom muškarcu što je iskoristio kao izgovor da ne dostavi svu poslovnu dokumentaciju službenim licima, pravdajući se da ju je predao novom vlasniku, pa mu se na teret stavlja i krivično delo onemogućavanje vršenja kontrole.

Osumnjičeni je, uz krivičnu prijavu, priveden osnovnom javnom tužiocu u Smederevu.

Kako da prepoznate lažni med

 

Iako je najlakše biti siguran u kvalitet meda kupovinom kod proverenih proizvođača, pčelari nam ipak nude nekoliko stavki koje bi trebalo da nam upale crvenu lampicu.

Prvo i osnovno - cena

Dešava se da se kilogram meda u prodavnicama prodaje po ceni koja ne prelazi 800 dinara. Pčelari objašnjavaju da to nije moguće, jer je, recimo, otkupna cena bagremovog meda upravo tolika, a da bi se tegla našla na rafu, toj ceni se dodaje porez od 10 odsto, trgovačka marža, cena ambalaže i još gomila sitnih troškova koji na kraju značajno uvećaju cenu.

Proziran med budi sumnju

Pčelari objašnjavaju da je, pre svega, sumnjiv med koji je neobično kristalno providan, ali upozoravaju da je bez analize teško biti siguran da to nije pravi med. Ipak, u najvećem broju slučajeva med je mutan i kroz teglu punu meda ne vidi se ništa.

Tražite kristalizaciju

Jedan od sigurnih znakova da je u pitanju pravi med je započet proces kristalizacije do kog ponekad dolazi vrlo brzo nakon pounjenja tegle. Do kristlizacije dolazi kada su temprature niže, a šećerni sirupi se nikada ne kristališu. Kupci najčešće ne vole da kupuju ušećereni med jer ih on podseća na šećer ili misle da je dodat takvom medu. Naprotiv, takav med je najzdraviji jer ga proizvođač nije zagrevao da bi bio tečan i lepši na prvi pogled.

100 odsto prirodan

Ukoliko na tegli proizvođač ima potrebnu da napiše da je njegov med 100 odsto prirodan, to je ili znak da nešto sa njim nije u redu, ili obmana potrošača, jer med i ne bi smeo da bude ništa drugo do "100 odsto prirodan".

Osećaj pri gutanju

Pravi med daje osećaj bockanja u ustima neposredno pre gutanja i toplinu tokom gutanja, dok šećer iz lažnog meda nagriza usnu duplju i strvara osećaj žarenja.

Otkrijte vodu u medu

Lažni med je ustvari samo šećer prokuvan u vodi, dok pravi med ne sadrži vodu. Tako da, sko stavite lažni med na papir, on će ga nakvasiti, ako ga stavite na hleb navlažiće ga, a ako stavite kašiku meda u vodu, pašće na dno, dok će lažni odmah početi da se otapa.

Ali, da ponovimo - falsifikatori meda su se veoma izveštili, pa je najbolje falsifikate meda jako teško razlikovati od pravog.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kupac

    16. septembar 2021 | 16:54

    A zašto vi nas učite kako da prepoznamo neki falsifikovani prehrambeni proizvod umesto da nas zaštitite od prevaranata. Zar taj 'med' nije trebao da prođe neku kontrolu pre stavljanja u promet? Kada se otkriju prevatranti zašto nam se ne kaže koja je to firma kako nebi kupovali njihove proizvode?

  • Miki

    16. septembar 2021 | 19:02

    Pravljenje lažnog meda i stavljanje istog u promet treba žestoko kazniti. Zakon pooštriti i to smatrati teškim krivičnim delom isto kao pokušaj ubistva trovanjem. Za takve prevarante ne treba imati milosti.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>