• 3
 ≫ 

Sud upravo odlučio: Kada banci možete da platite NKOSK

 ≫ 

Vrhovni kasacioni sud odlučio je da je dozvoljeno ugovaranje plaćanja premije osiguranja banci kod NKOSK, pod uslovom da je ova obaveza jasno predočena korisniku kredita u predugovornoj fazi

 • 3
Dug kredit briga

Foto: Shutterstock

Vrhovni kasacioni sud (VKS) zauzeo je stav da je dozvoljena odredba ugovora o kreditu kojom se korisnik kredita obavezuje da plati banci premiju osiguranja kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK).

To važi pod uslovom da je tu obavezu banka jasno predočila korisniku kredita u predugovornoj fazi, iskazivanjem ove vrste troškova kredita i njegovog procentualnog i nominalnog iznosa u ponudi, navodi se u stavu VKS u koji je Tanjug imao uvid.

Najviši sud u zemlji je naveo da banka nije dužna da korisnika kredita upozna sa strukturom i načinom obračuna premije osiguranja kredita.

Ovaj pravni stav, koji nije obavezujući ali je usmeravajući za sve buduće odluke nižestepenih sudova usvojen je u četvrtak, 16. septembra na sednici Građanskog odeljenja VKS, objavljeno je na sajtu tog suda.

“Pravno je valjana odredba ugovora o kreditu kojom se korisnik kredita obavezuje da plati banci premiju osiguranja kod NKOSK, pod uslovom da je ta obaveza jasno predocena korisniku kredita u predugovornoj fazi iskazivanjem ove vrste troškova kredita i njegovog procentualnog i nominalnog iznosa u ponudi. Banka nije dužna da korisnika kredita upozna sa strukturom i načinom obračuna premije osiguranja kredita”, glasi stav VKS.

Zamenik predsednika Komore javnih izvršitelja doktor Vujadin Masnikosa za Tanjug objašnjava da ovaj stav praktično znači da će svi građani koji su podneli tužbu sudovima protiv banaka za vraćanje naknade koju su im banke zaračunavale zapravo sada izgubiti sudske sporove.

On je ukazao da su sudovi ranije automatski usvajali tužbene zahtev i i obavezivali banke da vrate tu naknadu, jer banka nije imala pravo da samovoljno osigurava stambeni kredit kod NKOSK.

“Sada je VKS zauzeo stanovište da su oni imali to pravo, ako su to predočili”, precizirao je Masnikosa.

Veliki broj sprova građani pokrenuo je spor pred sudom jer su im kao korisnicima stambenih kredita banke naplaćivale premiju osiguranja kod NKOSK u iznosu od 1.5 odsto do 4 odsto od ukupnog iznosa stambenog kredita, i to tako što su u ugovorima navodili da klijenti trebaju da plate premiju osiguranja kredita NKOSK.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Olja

  17. septembar 2021 | 15:25

  Klasika! Samo sam cekala da vidim na koji ce nacin "drzava" zastiti banke i ponovo udariti po dzepu obicnog coveka!!! Jos ce sada svi ti mucenici koji su tuzili banke morati da plate i sudske troskove. Pateticno!!!

  16
  1

  Podelite komentar

 • Sara

  17. septembar 2021 | 18:16

  Pa koja banka nije stavila to u ugovor?Da li smo imali pravo da trazimo da to skinu iz ugovora?Malo im je bilo onolike kamate?Mogli smo jedino da ne uzmemo kredit i da budemo podstanari.Sram vas bilo.

  13
  0

  Podelite komentar

 • Zoća

  18. septembar 2021 | 16:37

  Kakva država - takve banke... A zakoni... -to tumači kako se kome digne...🤭

  5
  0

  Podelite komentar