• 5

Za vakcinisane radnike bonusi, za nevakcinisane se ukida pravo na bolovanje zbog kovida

U dopisu radnicima, Southwest Airlines je rekao da će oni koji do 15. novembra kompaniji dostave dokaz o vakcinaciji dobiti 16 sati dodatne plate

  • 5
Avio kompanije, avion, vakcinacija

Foto: Shutterstock

Southwest Airlines je najnovija velika američka avio-kompanija koja je pokušala da ubedi radnike da se vakcinišu, zbog povećanja stope zaraze širom SAD.

Rečeno je da će se osoblju koje je vakcinisano isplatiti bonus, a takođe će prestati da važi bolovanje za nevakcinisane radnike koji su morali u karantin zbog kovida.

Iz kompanije navode da to nije povezano sa predstojećim normama, vezanim za vakcinaciju, koje je pominjao Džo Bajden, ali da planiraju da se povinuju tim naredbama. Slične poteze već su povukli divovi Delta, American i United Airlines.

U dopisu radnicima, Southwest je rekao da će oni koji do 15. novembra kompaniji dostave dokaz o vakcinaciji dobiti 16 sati dodatne plate. "Ako niste bili vakcinisani i odlučite da to učinite, ovaj vremenski okvir vam daje dovoljno prostora da primite obe doze.

Ministarstvo rada će u narednim nedeljama uvesti obaveznu vakcinaciju za radnike u većim privatnim i državnim firmama, što će uticati na 100 miliona američkih radnika.

Delta soj je uzeo maha u SAD, a vakcinacija se u nekim delovima sporo odvija. Republikanski poslanici su zapretili tužbom zbog novih, nametnutih pravila, dok ih velika preduzeća uglavnom podržavaju, piše BBC.

Neke kompanije su već uvele svoje zahteve ili podsticaje, uključujući United Airlines, prvu američku avio-kompaniju koja je zahtevala od svih zaposlenih da se vakcinišu. Delta Air Lines je saopštila da nevakcinisani zaposleni, koji su upisani u zdravstveni plan kompanije, moraju da plate mesečnu nadoknadu od 200 dolara, dok je American Airlines preduzeo slične korake.

Video: Opet traže stjuardese, a ovo su uslovi za zaposlenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>