• 6

Studenti po kombinovanom modelu, ali to znači da moraju pod kiriju: Garsonjere skočile na 270 evra

Beogradski studenti neminovno će mroati da žive barem delimično na teritoriji prestonice

 • 6
Izdavanje stana, apartmani, stanovi, kuća, novogradnja, izdavanje, smeštaj, rentiranje

Foto-montaža: Pixabay, A. Nalbantjan

 

Sa približavanjem prvog oktobra i početka nove univerzitetske godine jedno od glavnih pitanja koje okupira deo stanovništva koje spada u grupu roditelja odrasle dece je pronalaženje i rentiranje stana za period studija.

Iako se situacija sa koronavirusom menja na dnevnom nivou, a informacije o tome na koji način će ubuduće raditi obrazovne ustanove prate ove promene, to nije mnogo uticalo na dinamično tržište nekretnina za rentu u glavnom gradu, pokazuje istraživanje koje je sproveo Indomio.rs

Prema poslednjoj odluci, studenti Beogradskog Univerziteta pohađaće nastavu prema kombinovanom modelu primenjenom individualno na svaki fakultet prema specifičnim potrebama, te će u skladu sa tim, beogradski studenti neminovno morati da žive barem delimično na teritoriji prestonice.

Kada pričamo o stanju na tržištu nekretnina, prema istraživanju koji je sproveo Indomio (www.indomio.rs) tokom avgusta, tradicionalno najpopularnije opštine za koje su studenti zainteresovani su upravo one u centru grada (opština Stari Grad, opština Vračar), ali i Voždovac, Novi Beograd i delovi opštine Savski Venac. Nesigurna situacija sa nastavkom modela školovanja nije previše uticala na samo tržište, pa dinamika funkcioniše po sličnom principu kao i prethodnih godina, te je aktivnost rentiranja stanova pojačana već od sredine avgusta i traje i dalje.

izdavanje stanova

Foto: Printscreen/indomio

 

Tokom ove godine, za iznajmljivanje stana potrebno izdvojiti od prosečnih 6.47e/m2 na Voždovcu do prosečnih 8.33e/m2 na Starom Gradu.

Cene kvadrata stanova za rentu u Beogradu nisu pretrpele veće promene u odnosu na 2020.godinu, pa je tako zabeležen porast cena na Novom Beogradu i Vračaru, dok su na drugim opštinama prosečne cene ostale vrlo slične onima u prvoj pandemijskoj godini.

U zavisnosti od toga da li se studenti opredeljuju za samostalni ili cimerski život, odnosno manje ili veće stanove, okvirne cene nekretnina za izdavanje u atraktivnim opštinama za studente u Beogradu se kreću od 270e za garsonjere i jednosobne stanove i od 450-500e za veće i prostranije stanove.

Govoreći o drugim univerzitetskim gradovima u Srbiji, sa fokusom na Novi Sad i Kragujevac, tu je situacija dosta drugačija: kako lokacija nije primarni kriterijum pri izboru jer su gradovi manji i ritam života sporiji i drugačije organizovan, studenti na raspolaganju imaju više stanova koji bi se uklopili u finansijske okvire, a cene najma po kvadratu u oba grada su značajno manje.

Pa tako, za iznajmljivanje stana u Novom Sadu potrebno je izdvojiti 6.25e/m2 gledano na nivou celog grada, dok je u Kragujevcu ta cena još niža – prosečnih 4.21e/m2.

Video: Nisu priče iz 1001 noći, ali platiš 1000 evra za noć: Dobiješ luksuzni šator i spavaš ko sultan

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • radmila

  20. septembar 2021 | 14:13

  Sve više talentovane omladine fakultete upisuje u Beču, Gracu, Rimu, em jeftinija stanarina, em fakulteti sa boljim rejtingom od ovih državnih u Beogradu, em profesori nisu nadmeni i arogantni., bolje za studente, bolje za njihove roditelje kojima je jeftinije da decu školuju rpeko nego ovde.

  21
  7

  Podelite komentar

 • Bg

  20. septembar 2021 | 13:00

  Postoje i drugi gradovi, sutra ce nam uzeti i posao...samo dodjosi rade i svi zele centar.Idite u Borcu npr.

  12
  21

  Podelite komentar