• 13
 ≫ 

I Nemci pooštravaju: Ukida se plaćeno bolovanje za nevakcinisane, ali tu nije kraj

 ≫ 

Od 11. oktobra građani ove zemlje više neće moći da rade ni brze testove - besplatno

  • 13
vakcina, kovid 19

Foto: Freepik

Za one koji su odlučili da se ne vakcinišu, a žive u Nemačkoj, život bi mogao da poskupi u narednim mesecima.

Plaćeno bolovanje za one koji su u karantinu, a nisu vakcinisani, kao i besplatni testovi na kovid-19 - uskoro će biti ukinuti. Nemačke zdravstvene vlasti odlučile su juče da od 1. novembra nevakcinisani neće primati nadoknadu, ako ih je virus korona primorao na karantin.

To će, naime, uticati na ljude koji su pozitivni na kovid i na one koji se vraćaju sa putovanja, iz zemalja koje su označene kao "visokorizične": to trenutno uključuje Veliku Britaniju, Tursku i delove Francuske.

Kritičari su rekli da bi takva pravila bila jednaka "meri obavezne vakcinacije", jer mnogi radnici ne mogu da priušte da ostanu kod kuće bez plate. Izostanak zarade za sve građane koji su u karantinu i ne mogu raditi zbog sumnje na kovid ili zaražavanja, do sada je nadoknađivala država.

Međutim, ministar zdravlja Nemačke je odlučan: "Zašto bi drugi morali da plaćaju zbog činjenice da je neko odlučio da se ne vakciniše?", rekao je Jens Špan. Ipak, naglašava da građani svakako i dalje zadržavaju pravo da ne prime vakcinu, ako ne žele.

- Ne radi se o pritiscima, već o pravičnosti - dodao je.

Kako prenosi DW, navodi se da "svakako postoje izuzeci". Oni se, recimo, odnose na ljude koji iz zdravstvenih razloga ne mogu da se vakcinišu, ali moraju imati lekarsko uverenje kao dokaz.

Nemačka mere korona virus

Foto: privatna arhiva/Lazar Jeličić

Takođe, 11. oktobra ukida se i besplatno testiranje u Nemačkoj za sve građane, a reč je brzim testovima. Ponovo, pristup njima imaće samo oni koji se iz zdravstvenih razloga ne mogu vakcinisati. Svi ostali koji nemaju simptome - moraće da plate testiranje.

Nevakcinisani, stoga, mogu očekivati da će uvođenje plaćanja uticati na pristup mnogim zatvorenim prostorijama koje zahtevaju dokaz trenutnog negativnog rezultata testa, a to su restorani, pozorišta i neka radna mesta.

Dodaje se i da je skoro 56 miliona Nemaca primilo jednu dozu vakcine, što je preko 67% populacije, dok je 52,5 miliona (63%) - potpuno vakcinisano. Nakon što je u početku podelila stanovništvo prema prioritetnim grupama, vlada te zemlje je od početka leta stavila na raspolaganje vakcine svim građanima starijim od 12 godina.

Video: Uvek hladna Angela Merkel prvi put na ivici suza: Preklinjala građane da se čuvaju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>