• 11

Ameriku će pogoditi ekonomska katastrofa: Ministarka finansija upozorava da nema novca

epublikanci i demokrate trenutno ne mogu da postignu dogovor u vezi sa dodatnom predloženom potrošnjom

  • 11
Rusija, Amerika, nafta

Foto: Shutterstock

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorava da će Ameriku pogoditi "ekonomska katastrofa" ako se ne odredi gornja granica duga.

Ona kaže da će neuspeh Kongresa da podigne granicu duga gurnuti SAD u finansijsku krizu.

- SAD su oduvek plaćale svoje račune na vreme, ali preovlađujući konsenzus među ekonomistima i zvaničnicima trezora obe strane je da bi neuspeh u povećanju limita duga izazvao široko rasprostranjenu ekonomsku katastrofu - napisala je Dženet Jelen u tekstu objavljenom u listu Volstrit žurnal.

- Za nekoliko dana milioni Amerikanaca mogli bi da ostanu bez novca. Mogli bismo da vidimo neograničena kašnjenja u kritičnim isplatama i skoro 50 miliona starijih osoba moglo bi neko vreme da prestanu da primaju čekove socijalnog osiguranja. Milioni porodica koje se oslanjaju na mesečne poreske olakšice za decu mogle bi da dožive kašnjenja. Ukratko, Amerika ne bi ispunila svoje obaveze - upozorila je ministarka.

Jelenova je naglasila da “nema valjanog razloga za pozivanje na takav ishod, svakako ne i fiskalnu odgovornost” i napomenula da je “preovlađujući konsenzus među ekonomistima i službenicima trezora obe strane da bi neuspeh u povećanju granice duga proizveo široku ekonomsku katastrofu”.

Upozorenje ministarke usledilo je usled povećanja pritiska na demokrate da glasaju za povećanje gornje granice duga pre nego što gotovina već u oktobru nestane za servisiranje postojećih dugova savezne vlade. Republikanci u Kongresu, predvođeni liderom manjina u Senatu Mičom Mekonelom obećali su da neće podržati povećanje granice, kako navode iz osećaja fiskalnog konzervativizma.

Američki dug iznosio je u avgustu oko 28,4 biliona dolara (znatno više od 100 odsto BDP-a). Obračun gornje granice duga usledilo je psole odluke Kongresa da u ekonomiju uloži više od bilion dolara u poslednjih godinu i po dana kao odgovor na ekonomsku krizu izazvanu pandemijom koronavirusa. Republikanci i demokrate trenutno ne mogu da postignu dogovor u vezi sa dodatnom predloženom potrošnjom.

Zakonodavci će morati da usvoje hitan privremeni zakon o finansiranju do kraja meseca kako bi izbegli gašenje vlade.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telergaf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 💯jko™

    23. septembar 2021 | 11:02

    Po rečima ekonomista koji su upućeni, Amerika odavno štampa dolar bez pokrića što će neminovno u jednom momentu izazvati krizu. Po svoj prilici i ova pošast sa covidom je napravljena da bi se što duže odlagao dan kada se istina o dolaru više ne može stavljati pod tepih. E kada dođe taj dan onda smo ga na*ebali mi siromašni i slabi. Amerika će pre izazvati treći svetski rat nego da dozvoli propast dolara. Ova pandemija je samo zagrevanje.

  • nikolas

    23. septembar 2021 | 11:50

    TRILIONI SAMO PRELAZE U RUKE VLASNIKA AMERIKE I ZAPADA ILLUMINATA -NEKOLICINE FAMILIJA !!! AMERIKA NECE PROPASTI VEC CE SE SVET UZDRMATI ZBOG PANDEMIJE KOJA KOSTA VISE OD 2 SVETSKA RATA!!!

  • 534

    23. septembar 2021 | 11:04

    Pa ničija do zore nije gorela.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>