• 1

Kovid, manjak radnika, šta je sledeće? "Pripremite se na 500 odsto veće cene CO2"

Suočena s opadajućim zalihama CO2, Britanija je s američkom kompanijom "CF Industries", dobavljačem oko 60 posto tog plina, dogovorila da ponovno pokrene proizvodnju u dve fabrike

  • 1
hrana, kupovina

Foto: Freepik

CO2 je nusprodukt iz proizvodnje đubriva, koja je već neko vreme neisplativa zbog dramatičnog poskupljenja energenata u ovoj godini.

Svet se i dalje bori s posledicama preterane količine štetnih emisija na klimu i planetu, dok paradoksalno, tog gasa nedostaje u prehrambenoj industriji: velike količine ugljen dioksida koriste se za proizvodnju gazirane vode i ostalih bezalkoholnih osvežavajućih pića, ali i kao zaštitni plin u proizvodnji i pakovanju hrane.

Velika Britanija je juče upozorila svoje proizvođače hrane da se pripreme na uvećanje cena od čak 500 odsto, nakon što je produžila vanredne mere da spreči manjak piletine i mesa, zbog rapidnog rasta cena prirodnog gasa.

Njegova cena je dramatično skočila od početka 2021, kako su se privrede otvarale nakon karantina, a ogromna potražnja za prirodnim gasom iz Azije - stvorila je nestašice u Evropi, koje su potom uzdrmale sektore zavisne od ovog energenta.

U proizvodnji đubriva glavni proizvodni input je prirodni gas. Deo proizvođača zatvorio je privremeno pogone proteklih nedelja, jer im je (pre)visoka cena proizvodnju učinila preskupom. Posledica toga je nestašica CO2.

Suočena s opadajućim zalihama CO2, Britanija je s američkom kompanijom "CF Industries", dobavljačem oko 60 posto tog plina, dogovorila da ponovno pokrene proizvodnju u dve fabrike, ranije zatvorene zbog nerentabilnosti.

Kako se dalje navodi, tržišta se moraju prilagoditi, a državni sekretar za okolinu, Džordž Ijustis, rekao je da će "industrija morati da prihvati da će cena CO2 bitno porasti, na oko 1.000 funti po toni, s prethodnih 200 funti po toni". Dakle, po svemu sudeći, čeka nas oštar rast cene.

Još nije tačno poznato kako će se posledice ovog poteza britanskih vlasti odraziti na cenu đubriva, a ono je kao što znamo - još jedan ključni ulazni trošak prehrambenoj industriji. Iako mediji u Britaniji upozoravaju na manjak hrane oko praznica, iz više razloga, premijer Boris Džonson odabcuje mogućnost da bi oko Božića, u toj zemlji, moglo ponestati tradicionalne hrane - pečene ćurke.

Video: Odrekao se karijere kako bi gajio puževe: Iz Francuske se preselio u selo i sprema specijalitete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari