• 16
 ≫ 

Opet visoko na Startup Genome: Srbija ocenjena kao lider u privlačenju stranih direktnih investicija

 ≫ 

Razlozi za veliki uspeh leže u obrazovnom sistemu, operativnim troškovima i poreskim podsticajima, navodi se u izveštaju

  • 16
Zastava Srbije na mapi sveta Flag of serbia in the world map

Foto: Shutterstock

Od 2018. Srbija je svetski lider u privlačenju stranih direktnih investicija, a magazin Fajnenšel Tajms proglasio je Srbiju dva puta u poslednje tri godine za destinaciju broj 1 za privlačenje stranih investicija, kao i za zemlju koja stvara najviše radnih mesta od direktnih stranih investicija na milion stanovnika.

To je navedeno u ovogodišnjem izveštaju "Startup Genome", koji je juče predstavljen u Londonu.

Kada su u pitanju ulaganja u inovacioni i startap ekosistem, Srbija je ocenjena kao jedan od lidera u stvaranju uslova za privlačenje inostranog kapitala u ovaj sektor, a posebno u ekosistemu Beograda i Novog Sada. Prema ovom izveštaju, razlozi za tako nešto leže u obrazovnom sistemu, operativnim troškovima i poreskim podsticajima.

Srbija je prepoznata kao jedna od najotvorenijih zemalja za inostrane startap kompanije i timove, kojima je omogućeno 70 odsto oslobađanja taksi na poreze i doprinose. Istovremeno, osnivači startap kompanija u Srbiji imaju pravo na potpuno oslobađanje svih poreza na zaradu tokom prve tri godine poslovanja.

Među istaknutim poreskim podsticajima za inovacije, prepoznato je oslobađanje poreza na prihod od intelektualne svojine proizvedene u Srbiji u iznosu od 80 odsto, zatim duplo računanje troškova istraživanja i razvoja pri poreskom obračunu, kao i poreski kredit za investicije u inovativne startap kompanije u iznosu od 30 odsto.

Srpski obrazovni sistem gradi odličnu inženjersku bazu u STEM oblastima, koja omogućava da se mladi inovatori bave novim konceptima i poslovnim modelima u vezi sa najsavremenijim tehnologijama. Izveštaj ističe da je programiranje uvedeno kao deo obaveznog programa od petog razreda osnovne škole, kao i da više od 35 gimnazija u Srbiji ima specijalizovana IT odeljenja koji realizuju programe za najtalentovanije učenike.

Dodatno, navodi se u izveštaju, više od 80 srednjih škola u Srbiji specijalizovano je za kompjuterske nauke i elektrotehniku. Podsektori koji se posebno izdvajaju po svojoj razvijenosti i potencijalu jesu gejming i blokčejn, a posebno su istaknuti nedavni rezultati naših startap kompanija u ovim oblastima.

LinkGroup PR

Foto: LINKGroup

- Naša najveća šansa leži u tehnologijama u razvoju sa velikim aplikativnim potencijalom širom industrija, poput blockćain-a, gde kao pioniri možemo da zauzmemo lidersku poziciju na samom početku. Velika prednost Srbije je u snažnoj inženjerskoj bazi koja dolazi sa naših univerziteta. To su oblasti na koje naši mladi inovatori, ali i tehnički fakulteti treba da usmere svoje napore - rekao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj, Nenad Popović.

Direktor Inicijative "Digitalna Srbija", Nebojša Ðurđević, istakao je da je veoma važno da nastavimo da radimo na kreiranju investicionih prilika za domaće startape jer, kako kaže, rešavanje njihovog finansiranja u fazi ranog razvoja ostaje jedan od najvažnijih preduslova za dalji razvoj čitavog ekosistema.

Startap ekosistem Beograda i Novog Sada, treću godinu zaredom, našao se u Izveštaju o globalnom startap ekosistemu, koji izdaje najrelevantnija organizacija za evaluaciju i razvoj startap ekosistema "Startup Genome" iz San Franciska. Uključivanje Srbije u ovo istraživanje pokrenuli su Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj i nevladina organizacija Inicijativa "Digitalna Srbija".

Video: E-građanin će moći sve da završi mobilnim telefonom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Killian

    23. septembar 2021 | 16:05

    Mi smo lideri samo po poskupljenjima i ništa više. Plate bedne, sirotinje koliko hoćeš, a političari prebogati. Tuga od države.

  • coa

    23. septembar 2021 | 15:32

    Dolaze zbog subvencija

  • Fis

    23. septembar 2021 | 14:46

    Ima istine da dolaze i zbog jeftine radne snage ali ljudi u mom mestu plate su skocile duplo jer su dosle tri strane firme i zaposlili narod koji nije radio, sad u mom mestu nema vise radnika i samim tim skacu i plate, tako raste standard i plate, svaka drzava u svetu je prosla kroz to, nijedna drzava nije odmah dala platu 5000e nego sto vise fabrika i proizvoda tako i vece plate...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>