• 1

"Expo 2020" od 1. oktobra: Među 25 miliona učesnika, biće naši najtalentovaniji umetnici i kreativci

Na svetskoj izložbi u Dubaiju neće biti zanemareni ni tradicionalni elementi, te će posetioci biti upoznati sa srpskim vezom i za specijalno dizajniranim ručnim radovima

  • 1
Pripreme pred Expo 2020 Dubai

Foto: Serbia Pavilion at Expo 2020 Dubai

Svetska izložba "Expo 2020" trajaće od 01. oktobra ove godine do 31. marta 2022, i okupiće rekordne 192 zemlje sveta i više od 25 miliona učesnika, zbog čega ujedno važi za najveći svetski događaj u istoriji.

Danas je u jednom beogradskom tržnom centru održana i poslednja konferencija za štampu tim povodom, pred odlazak u Dubai, gde će Srbija imati priliku da predstavi svoje istaknute umetnike, kreativce i inovatore, uz pomoć virtuelne realnosti.

Pokazaćemo svetu šta čini našu tradiciju i kulturu, kao i šta su čovečanstvu ostavili naši najveći umovi - Nikola Tesla, Milutin Milanković, Mihajalo Pupin. Takođe, posebna senzacija biće oživljavanje čoveka iz Lepenskog vira, koji je živeo pre 10.000 godina, sada u virtuelnoj realnosti.

Ta inovacija rezultat je pomalo neočekivane saradnje naše naučnice Sofije Stefanović sa domaćim stručnjacima svetskog ranga u gejming industriji. To će se desiti prvi put ikada, pomoću metahuman tehnologije i veštačke inteligencije.

Naš talentovani umetnik Slobodan Trkulja prvi se obratio prisutnim medijima i gostima, i izrazio ogromno zadovoljstvo što će biti jedan od srpskih predstavnika na predstojećoj izložbi. Tokom 6 meseci, počev od 1. oktobra, atraktivan i originalan program nastupa Srbije podrazumeva više od 150 različitih događaja, što na samom Paviljonu, što na nekim od Expo lokacija.

Osim Trkulje, istaći će se i drugi umetnici kao što su Stefan Milenković, Goran Bregović, Nele Karajlić u inovativnom muzičkom projektu koji realizuje u saradnji sa Milenkovićem, zatim Nenad Vasilić, Lena Kovačević, džez umetnica Aleksandra Denda, bendovi Eyot i Naked, glumica i pevačica Jelena Gavrilović, koreograf i baletski umetnik Igor Pastor, kostimografkinja Ivana Vasić Inglish, Petar Marić, kao osmostruki svetski šampion električne harmonike, itd.

Naša zemlja će se na Svetskoj izložbi u Dubaiju predstaviti pod modernim brendom nacionalne platforme Srbija stvara, a tema nastupa glasi - "Srbija stvara ideje: Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost".

Na Expo izložbi neće biti zanemareni ni tradicionalni elementi, te će posetioci biti upoznati sa srpskim vezom i za specijalno dizajniranim ručnim radovima, baš za ovu priliku, u saradnji sa Etno mrežom Srbije. Ansambl Kolo će ponuditi jedan drugačiji i nikad viđen nastup, koji objedinjuje srpsku tradiciju i ideje moderne Srbije.

Ono što je zanimljivo je da će na ulazu u Paviljon biti postavljena replika jedne od poslednje otkrivenih vinčanskih skupltura, autora Aleksandra Bunčića, docenta na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Centralno mesto u predstavljanju Srbije na Svetskoj izložbi u Dubaiju zauzima arhitektonski upečatljivi paviljon površine 2.000 m2. Paviljon će biti u potpunosti digitalizovan i pružiće mogućnost virtuelnog putovanja kako kroz različite realnosti, različite vremenske periode, tako i kroz razne prostore.

Video: Srbija promoviše vina i džemove na sajmu Kina - CIEZ Ekspo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dijana Rajkovic

    30. septembar 2021 | 08:01

    Molim Vas pomozite mi i dajte mi vise informacija o nastupima Slobodana Trkulje, Stefana Milenovica i ostaloh velikih Srpskih izvodjaca. Kroz 6 meseci ne bih nista propustila. Unapred zahvalna.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>