• 2

Popadali novčići: Kina sve kripto usluge proglasila ilegalnim, stavila veto na "kopanje"

Cena bitkoina potonula je preko 3% na 24-časovnoj osnovi

  • 2
bitkoin

Foto: Freepik

Kineska centralna banka obnovila je danas svoj oštar govor o bitkoinu, nazivajući sve aktivnosti vezane za digitalne valute - nezakonitim, i obećavajući da će se boriti protiv tog tržišta.

U Q&A sekciji na sajtu, Narodna banka Kine (PBOC) je rekla da su usluge koje nude trgovanje, usklađivanje naloga, izdavanje tokena i derivate (altkoine) virtuelnih valuta - strogo zabranjene.

Prekomorske kripto razmene koje pružaju usluge u kontinentalnoj Kini takođe su ilegalne, kažu iz Banke. "Prekomorske berze virtuelnih valuta koje koriste internet za pružanje usluga domaćim stanovnicima takođe se smatraju nezakonitom finansijskom aktivnošću. Radnici stranih kripto razmena će biti istraženi", dodaje se.

PBOC dodaje da je poboljšao svoje sisteme kako bi pojačao praćenje transakcija povezanih sa kriptovalutama i iskorenio špekulativna ulaganja. "Finansijske institucije i nebankarske platne institucije ne mogu nuditi usluge putem aktivnosti i operacija vezanim za virtuelne valute", rekla je Banka.

Cena bitkoina potonula je preko 3% na 24-časovnoj osnovi, i trenutno vredi oko 41.100 dolara. Etereum je pao za 7% na 2.860 dolara, koliko otprilike vredi i sada. Akcije sa velikom izloženošću kriptovalutama takođe su opale u trgovanju na tržištu, pre nego što je Coinbase pao za skoro 4%, MicroStrategy za 5%, a RiotBlockchain za više od 6 procenata.

Ovo nije prvi put da je Kina tako oštra u vezi sa kriptovalutama. Ranije ove godine, Peking je najavio suzbijanje kripto rudarstva, energetski intenzivnog procesa koji verifikuje transakcije i kuje nove valute. To je dovelo do naglog pada procesorske moći bitkoina, pošto je više rudara isključilo svoju opremu.

 

PBOC je takođe naložio bankama i nebankarskim platnim institucijama, poput Alibabine filijale Ant Group, da ne pružaju usluge povezane sa kriptovalutama. U julu je centralna banka rekla jednoj kompaniji iz Pekinga da zatvori poslovanje, zbog navodnog omogućavanja transakcija u digitalnoj valuti.

Kinesko suzbijanje kriptovaluta dolazi u momentu kada Peking nastoji da ispuni svoje klimatske ciljeve. Ta zemlja, naime, najveći emiter ugljenika na svetu i namerava da do 2060. postane ugljenično neutralna. U međuvremenu, PBOC radi na sopstvenoj digitalnoj valuti.

Video: Koje banke će biti pobednice promena na tržištu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Peters

    24. septembar 2021 | 17:39

    Sad će biti dramatičan pad toga 😂

  • DRagutin

    27. septembar 2021 | 05:21

    Pa nije Kina ceo svet... Oporaviće se to tržište brzo jer je tata J.P.Morgan-Chase (najjača banka u svetu) rekao da su te valute ok i priznao ih je! Kinezi vole kripto svet i brzo će oni naći način da opet trguju istim... Ne mare oni (obični gradjani) što su njihove vlasti protiv toga i što su uveli zabranu ! Ali upravo će njihova država osetiti veliki odliv para zbog te mere! Živi bili pa videli!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>