• 0

Kako smo "sklonili" 7.700 automobila s ulice? Podršku za uštedu energije iskoristilo 9.000 porodica

Domaćinstva koja žele da ulažu u energetsku efikasnost mogu da se prijave za namenske kredite

  • 0
energija, zelena politika

Foto: Unsplash

Za manje od četiri godine više od 9.000 domaćinstava u regionu Zapadnog Balkana je uložilo oko 45 miliona evra u tehnologije za uštedu energije a sve zahvaljujući regionalnom Programu finansiranja zelene ekonomije (GEFF), rečeno je na video konferenciji.

Energetska ulaganja za rezultat imaju smanjenjem emisije ugljendioksida za više od 12.000 tona godišnje, što je jednako uklanjanju 7.700 automobila sa ulica.

Zbog sve veće zainteresovanosti za finansiranje energetske efikasnosti GEFF sredstva su uvećana sa 85 na 135 miliona evra, a tokom 2022. godine planira se dalje proširenje programa.

Sredstva će biti dostupna preko lokalnih finansijskih institucija i omogućiće još većem broju domaćinstava u regionu da unapredi svoju energetsku efikasnost.

Direktorka EBRD-a za finansijske institucije za region Zapadnog Balkana i Istočnu Evropu Aleksandra Vukosavljević izrazila je zadovoljstvo što je podrška omogućila velikom broju domaćinstava na Zapadnom Balkanu da investira u unapređenje energetske efikasnosti svojih domova.

"To je dovelo do smanjenja emisija štetnih gasova, kao i troškova električne energije. Borba protiv zagađenja vazduha i smanjenje energetskog intenziteta su naši glavni prioriteti za region i nastavićemo sa pružanjem podrške preko GEFF-a kao jednog od naših ključnih instrumenata za stambeni sektor", istakla je ona.

Kako je objašnjeno domaćinstva koja žele da ulažu u energetsku efikasnost mogu da se prijave za namenske kredite u lokalnim partnerskim finansijskim institucijama. Po uspešnom završetku investicija domaćinstva dobijaju finansijski podsticaj EU u vrednosti do 20 procenata iznosa kredita.

Navedeno je i da dosadašnji doprinos EU ovom programu iznosi 27 miliona evra što je iznos podrške domaćinstvima na Zapadnom Balkanu koja su uložila u energetski efikasne tehnologije.

Kroz podršku EU te investicije su postale pristupačnije za građane.

Šef sektora Investicionog okvira za Zapadni Balkan Evropske komisija Ričard Masa istakao je da je EK spremna da podrži sprovođenje Zelene agende za Zapadni Balkan.

Struja, računi

Foto: Shutterstock

"U sklopu finansiranja iz IPA III programa, planira se dodela 500 miliona evra posebno za ovu svrhu. WBIF će podržati implementaciju Zelene agende ozelenjavanjem prethodnih i budućih investicija u svim sektorima kao i prioritizaciju ulaganja u tehnologije koje mogu ubrzati zelenu tranziciju", istakao je on.

Direktor odbora EBRD-a za Austriju Leander Trepel je naglasio da Austrija snažno podržava GEFF program na Zapadnom Balkanu kako bi se promovisale investicije domaćinstava u energetsku efikasnost.

"Tako se omogućava fizičkim licima i siromašnijim domaćinstvima da uvide prednosti ovakvih investicija a istovremeno se doprinosi održivim, ekološki prihvatljivim unapređenjima domova i borbi protiv klimatskih promena", rekao je on.

Onlajn događaj bio je i prilika da se dodele nagrade za 18 partnerskih finansijskih institucija i 32 najaktivnija dobavljača kojima je EBRD donirao 1.000 stabala čija sadnja će diljem Zapadnog Balkana biti tokom jeseni.

Tokom online panel diskusije o daljem ozelenjavanju ekonomija u regionu, skladu sa Zelenom agendom EU i Ekonomskim i investicionim planom za Zapadni Balkan šefica Sektora za infrastrukturu i energetsku efikasnost Sekretarijata energetske zajednice Violeta Kogalniceanu rekla je da je uspeh GEFF programa dokaz da se ulaganja u energetsku efikasnost domaćinstava sama isplaćuju kroz uštede koje ostvaruju.

"GEFF je dobar program, koji mudro kombinuje dijalog o regulativi, tehničku podršku, spremnost EBRD-a za pozajmljivanje partnerskim finansijskim institucijama, kao i grantove iz fondova EU u formi podsticaja, i može u značajnoj meri da utiče na tržište", rekla je ona.

Program GEFF je uspostavila Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uz podršku donatora, a preko njega obezbeđuju se specijalizovani kreditne linije za fizička lica, uz podsticaje za investicije koje finansira Evropska unija (EU).

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>