• 4

Minimalac 450 evra, skače i plata na 700: Predstavljen "Maršalov plan" za Crnu Goru

Prezentovani plan predviđa uvođenje neoporezivog dela zarade na 700 evra bruto zarade

  • 4
Prčanj, Crna Gora Foto: Printskrin/Youtube/Nikola Duper

U državnom trezoru Crne Gore se na kraju septembra nalazi oko 600 miliona evra, saopštio je crnogorski ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, dodajući da su na dan imenovaja nove vlade krajem prošle godine u trezoru zatekli oko 120 miliona evra.

On je na današnjoj konferenciji za medije izneo "Maršalov plan" za Crnu Goru koji, između ostalog, predviđa minimalnu zaradu od 450 evra i povećanje svih zarada u državi za otprilike 17 odsto, prenosi portal CdM.

Veruje da će sa te dve mere Crna Gora do kraja sledeće godine doći do 700 evra prosečne neto zarade. U narednoj godini, kaže, biće ukinuti doprinosi za zdravstveno osiguranje.

"Državni dug koji smo zatekli na nivou od 103 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) projektovan je da se smanji na nivo od 78 odsto", rekao je Spajić.

Dodao je da je budžetski deficit koji su zatekli od 11 odsto BDP-a smanjen na nivo od tri odsto, napominjući da je Crna Gora u poslednjih 13 godina beležila deficit budžeta u proseku od po pet odsto svake godine, te da je u avgustu ostvaren suficit od preko 60 miliona evra.

Prema njegovim rečima, stopa ekonomskog rasta biće 13 posto, što je iznad nivoa projektovanog budžetom. Takođe je saopštio da prihod od turističke sezone iznosi 700 miliona evra.

Prezentovani plan predviđa uvođenje neoporezivog dela zarade na 700 evra bruto zarade, kao i progresivno oporezivanje zarada. U okviru reforme poreskog sistema planira se povećanje stope poreza na dividendu, kao i uvođenje posebnog poreza na podizanje gotovine za pravna lica.

Spajić je najavio i olakšice za preduzetnike i mikro preduzeća, uvođenje progresivnog oporezivanja dobiti pravnih lica. Sve ove mere će, kako je rekao, biti deo predloga budžeta za narednu godinu, koji će Skupštini biti dostavljen do 15. novembra.

Video: Obeležen Međunarodni dan prava javnosti da zna

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 123

    28. septembar 2021 | 18:10

    Jos jedan ekonomiski tigar u takozvanom regionu.

  • Vuking

    28. septembar 2021 | 21:23

    Kakvi su da su, prešišaće nas. A naš minimalac za sledeću godinu je već sad obezvređen, zbog masovnih poskupljenja.

  • Џотџ

    29. septembar 2021 | 13:46

    Нису достигли минималац од 300 .

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>