• 0

Evergrande prodaje udeo od 1,5 milijardi dolara: Fič im snizio kreditni rejting

Kompaniji koja je sada bez gotovine, a koja je bila broj 1 u Kini u svom domenu, takođe danas ističe rok za još jednu otplatu kamate na obveznice od 47,5 miliona dolara

  • 0
Evergrande

Evergrande / Foto: Shutterstock

Kineski gigant za nekretnine Evergrande navodi da prodaje udeo od 1,5 milijardi dolara koji poseduje u jednoj komercijalnoj banci, dok pokušava da prikupi novac koji duguje klijentima, investitorima i dobavljačima.

Podsećamo, kompanija, čije je sedište nedaleko od Hongkonga, za malo je izbegla bankrot, ali je prezadužena.

Kako BBC dalje izveštava, skoro 20% udela u državnoj banci Shengjing Bank, zapravo, otkupljuje. Ovaj potez dolazi nakon što je Evergrande prošle nedelje propustio isplatu kamate na obveznice.

Kompaniji koja je sada bez gotovine, a koja je bila broj 1 u Kini u svom domenu, takođe danas ističe rok za još jednu otplatu kamate na obveznice od 47,5 miliona dolara. Prema sporazumu objavljenom na hongkonškoj berzi, prihod od prodaje će se koristiti za izmirenje finansijskih obaveza Evergrandea prema banci Shengjing.

Ovo sugeriše da Evergrande neće moći da koristi novac prikupljen prodajom u druge svrhe, uključujući plaćanje kamata na inostrane obveznice. Investitori pomno prate najnoviji rok plaćanja, dok traže "tragove" o sposobnosti kompanije da ispuni svoje finansijske obaveze.

Istovremeno, rejting agencija Fič saopštila je da je snizila kreditni rejting kineske građevinske kompanije Evergrande i njenih podružnica, Hengda i Tijanđi, za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti, javlja Rojters.

Kako se navodi u obrazloženju Fiča, snižavanje rejtinga na "C" sa nivoa "Č" odraz je procene da će Evergrande verovatno propustiti isplatu kamata na svoje senior neobezbeđene hartije od vrednosti i ući posledično u 30-dnevni grejs period, pre nego što proglasi nemogućnost izvršavanja finansijskih obaveza.

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>