• 7

Amerika je u ozbiljnom ekonomskom problemu, a evo zašto bi to trebalo i vas da zanima

S obzirom na to da američka vlada troši više nego što prihoduje, bila bi primorana da prestane sa servisiranjem duga

  • 7
US Supreme Court SAD Amerika Sud

Foto: Shutterstock

Ovo je igranje s globalnom ekonomijom, ocenjuje američka TV stanica CNN, u današnjem komentaru povodom neslaganja republikanaca i demokrata u Kongresu po pitanju toga da se podigne limit za zaduživanje vlade, kako bi mogla da nastavi da izmiruje svoje finansijske obaveze.

"Sjedinjene Američke Države idu prema litici jer je na Kongresu odluka o podizanju plafona do kojeg može da se zaduži američka vlada. Ako stvari krenu naopako, posledice će se osetiti daleko izvan granica SAD-a", navodi u analizi urednik CNN-a, Stiven Kolinson.

S obzirom na to da američka vlada troši više nego što prihoduje, bila bi primorana da prestane sa servisiranjem duga - pa bi isplate vojnih plata, državnih penzija i drugih beneficija presušile.

A ako SAD ne mogu da plaćaju kamate za svoje dugove, kamatne stope na pozajmljivanje novca verovatno će porasti - što znači da će poskupeti i hipoteke, krediti za automobile i računi za kreditne kartice. Milioni Amerikanaca verovatno bi izgubili posao, a usporeni oporavak od pandemije bi se urušio.

Budući da je stabilnost američkog duga temelj globalne ekonomije, neizvršavanje finansijskih obaveza Vašingtona moglo bi da baci ostatak sveta u krizu.

Nepojmljive razmere ovakvih posledica razlog su zbog kojeg zaraćeni političari Vašingtona, uglavnom posle perioda tvrdoglavog natezanja i iznjuđivanja ustupaka, obično postignu konsenzus i u "gluvo doba noći" izglasaju podizanje gornje granice duga. Ali, ovaj put je drugačije, navodi se u analizi.

Republikanci odbijaju ovu igru optužujući demokrate predsednika Džoa Bajdena za nekontrolisani rast potrošnje, koji će dodatno povećati nacionalni dug, a on trenutno iznosi skoro 29.000 milijardi dolara.

Njihov stav je duboko licemeran, smatra urednik CNN-a. Kao prvo, napominje, demokrate su više puta glasale sa republikancima za povećanje limita za zaduživanje pod republikanskim predsednicima. Još važnije od toga jeste da limit mora da se poveća kako bi se platile obaveze koje su sami republikanci preuzeli glasanjem za masovno smanjenje poreza.

Video: Koje banke će biti pobednice promena na tržištu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zac

    29. septembar 2021 | 15:50

    Samo oni neka trose novac na ratove pa ce imimperija propasti kao i sve druge imperie.

  • Chicago

    29. septembar 2021 | 16:01

    Posle 25 god zivljenja u USA meni nista nije jasno. Tako se cudne stvari desavaju zadnjih 3-4 meseca da to nije bas normalno. Nekima su zarede porasle duplo a nekima jedva 10% ( velikoj vecini) a cene uopste otisle na 200% Kreditne kartice kamata 20 do 30% Nestasica delova u auto industriji, jednostavno NEMA, nista mi nije jasno!!!

  • Bg

    29. septembar 2021 | 19:06

    Ne zanima me pa nestala cela preko noci...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>